Singuratatea leaderului

Published by

on

untitled

Am vizionat azi un clip motivaţional de la John Maxwell. Pentru a-şi atinge scopul, a pornit de la contestarea unui principiu specific pentru zona de leadership: “În vârf te loveşti de singurătate”. E ca şi cum leaderul este pe vârf şi toţi ceilalţi, cei care “îl urmează” ar fi undeva dedesupt, spune Maxwell, ca şi cum din vârf leaderul îşi pune mâinile-n sân şi priveşte în jos la oameni, spunând “Uită-te la ei… uită-te la ei!!”

Concluzia este că un leader adevărat nu face niciodată aşa ceva, ci se coboară de pe munte la oameni să îi ajute să ajungă în vârf împreună cu el.

Ascultându-l, mi-am adus aminte de leaderii poporului lui Dumnezeu, şi de Marele nostru conducător, Isus Cristos, Domnul. Ei urcau singuri pe munte, ca să stea în prezenţa Lui Dumnezeu, cu scopul de a primi instrucţiuni, viziune, binecuvântări pentru cei pe care trebuiau să-i conducă. Dar de fiecare dată, coborau cu ceea ce primeau de la Domnul la cei care aveau trebuinţă de darurile respective pentru a-şi continua calea.

Ba încă Domnul Isus s-a coborât din glorie până în locuinţa întunecoasă a morţii, pentru ca întunericul care zăcea peste urmaşii lui să se lumineze de dragostea Sa nemărginită!

Un exemplu de coborâre a leaderului la popor, pentru popor, înaintea lui Dumnezeu, este întruchipat în Moise. În repetate rânduri el s-a coborât pentru popor smerindu-se cu post şi rugăciune. Moise înţelege această lucrare de coborâre ca fiind una dintre cele mai importante în poziţia sa de leader şi o prezintă înaintea poporului său astfel:

  • Cand m-am suit pe munte, ca sa iau tablele de piatra, tablele legamantului pe care l-a facut Domnul cu voi, am ramas pe munte patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc paine si fara sa beau apa; (Deut.9:9)
  • Dupa acele patruzeci de zile si patruzeci de nopti, Domnul mi-a dat cele doua table de piatra, tablele legamantului. (Deut.9:11)
  • M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului, ca mai inainte, patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc si fara sa beau apa, din pricina tuturor pacatelor pe care le savarsiserati, facand ce este rau inaintea Domnului, ca sa-L maniati. (Deut.9:18)
  • M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului: patruzeci de zile si patruzeci de nopti, m-am aruncat cu fata la pamant, pentru ca Domnul spusese ca vrea sa va nimiceasca. (Deut.9:25)
  • Eu am ramas pe munte, ca si mai inainte, patruzeci de zile si patruzeci de nopti. Domnul m-a ascultat si de data aceasta; Domnul n-a voit sa va nimiceasca. (Deut.10:10)

Când în jurul nostru lucrurile o iau razna, leaderul trebuie să coboare înaintea lui Dumnezeu, să caute prezenţa Lui în smerenie şi, dacă poate, împreună cu cei pe care îi călăuzeşte. Foarte practic, ascultaţi-l pe V. Pustan (să ascultăm, şi să facem):

untitled

Leave a comment