justitia in domeniul muncii

Revista CAPITAL afirmă că 85% din litigiile de muncă sunt câştigate de angajaţi, în defavoarea angajatorului. Articolul este disponibil AICI. Tot Capital, afirmă citându-l pe DD, că Veriga slabă câştigă:
«Cele mai multe procese sunt câştigate de angajaţi. Deoarece aceştia sunt partea mai „slabă“ în raportul litigios, instanţa îi priveşte cu mai multă „simpatie“. De obicei, instanţa tinde să-i protejeze pe cei mai vulnerabili într-un litigiu.»
Dan Dascălu, avocat, partener D&B David şi Baias

De asemenea, LegislatiaMuncii.ro avertizează angajatorii:

Nu va bazati pe solutionarea favorabila a litigiilor de munca in instanta!

Articolul, însoţit şi de o speţă elocventă poate fi citit AICI. Chiar dacă Răzvan G. Cristescu îndulceşte oarecum articolul punând soluţiile instanţelor de litigii de muncă pe seama avalanşei de dosare (aşa e politicos să spunem), afirmă clar că în asemenea litigii

Riscati sa pierdeti bani, timp si, nu in ultimul rand, prestigiu!

Litigiile de munca – aceasta poveste fara sfarsit… Cel putin fara un sfarsit fericit atunci cand sunteti angajatori, pentru ca nu trebuie sa scapati nici o clipa din vedere faptul ca judecatorii sunt la randul lor angajati, angajati care se vor putea solidariza, astfel, mult mai usor cu soarta salariatului “oprimat” decat cu interesele patronului!

Hmmm, statistica cu 85% e chiar elegantă, iar tonul articolului lui Cristescu e absolut
lipsit de patosul care sunt convins, la impulsionat să scrie. Dar, ca oameni cerebrali şi diplomaţi, ne vărsăm năduful pe ciorne, pentru a oferi publicului faţa elegantă a ideilor care ne perforează stomacul…

Pe aceleaşi coordonate, Evenimentul Zilei titrează: investitorii străini nu sînt atraşi de mediul de afaceri de aici pentru că nu pot conta pe profesionalismul unor angajaţi care, potrivit legii, au o mulţime de drepturi şi nu prea au şi obligaţii”. De aceeaşi părere au fost aproape toţi cei prezenţi la seminar. “Peste 80 la sută din litigiile de muncă sînt cîştigate de angajaţi. Este evident că întregul sistem e conceput în aşa fel încît dezavantajează angajatorul. Cel mai des întîlnite probleme ţin de formalismul excesiv în ipoteza concedierii, reţinerile salariale, ce pot fi făcute doar în temeiul unei hotărîri judecătoreşti şi obligativitatea consultării şi chiar a obţinerii acordului sindicatelor în aproape toate măsurile pe care conducerea unei întreprinderi le ia… (integral, articolul AICI)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s