Monitorul (16)

 Pecs, 08.12.2008

 Lumea circului: Montreal si Toronto  (partea a II-a)

 Azi, Toronto

 Toronto este sursa celui mai mare spectacol creat vreodata pentru un public tinta. Daca publicul spectacolelor de la Montreal este de tip Audienta Generala, publicul declarat al industriei de la Toronto este un public tinta si anume, BISERCA.

 Spectacolul s-a nascut de fapt in California, dar centrul mondial de raspandire s-a stabilit la Toronto de unde s-a raspandit fulgerator in Marea Britanie si apoi, in cca 30 de ani in intreaga lume.

 Intai, California: aceasta zona a lumii este una in care dorinta sincera a unei parti a societatii de a-l cunoaste si de a-l sluji pe Dumnezeu s-a ciocnit puternic cu o cultura dominata profund de senzualitate si materialism. S-a ridicat aici un imperiu de spiritualitate in parallel cu un imperiu al stralucirii si mizeriei lumii acesteia.

 1) Aici, in California (chiar in Los Angeles) la inceputul secolului XX Biserica evanghelica a fost atinsa de degetul lui Dumnezeu: pe strada Azusa la nr. 312 s-a coborat focul Duhului Sfant si de aici s-a raspandit rapid dand nastere in lumea intreaga bisericii penticostale. Omul ales pentru aceasta lucrare a fost W.J.Seymour, un student care a inchiriat cladirea bisericii metodiste de pe str Azusa si a chemat oamenii la post si rugaciune.

Este ceea ce cunostem sub denumirea de “Primul val”, miscare de trezire spirituala care a redescoperit practica bisericii primare descrisa in cartea Faptele Apostolilor, promotoarea experientei depline a Cuvantului, a promisiunilor lui Dumnezeu din Scripturi. Biserica penticostala este cea care a reunit fundamentarea pe Scripturi cu ungerea Duhului Sfant.

 2) Dupa cca 50 de ani, prin 1960, tot in California, are loc o noua revarsare de har care duce la trezirea ce urma sa genereze bisericile charismatice. Se pare ca acest “Al doilea val” a fost profetit de celebrul promotor al bisericii penticostale, Smith Wigglesworth cu peste 20 de ani inainte. Al 2-lea val nu a creat o noua denominatiune, ci a facut ca principiile penticostale sa se extinda la biserici episcopale, luterane si chiar catolice. Bisericile carismatice infiintate independent sau devenite carismatice din evanghelice au fost cunoscute in general ca biserici penticostale, indiferent daca sunt afiliate cultului sau sunt independente. Al 2 lea Val a mentinut aderenta nezdruncinata la Scriptura pe care a declarat-o Cuvantul normativ al lui Dumnezeu, dar a facut un pas mai departe fata de penticostalismul clasic spre practicarea inspirata a carismelor (charismata- darul Duhului Sfant). Valul al 2-lea a generat oameni puternici din punct de vedere spiritual, printre care David Wilkerson* (Brooklyn Tabernacle), Chuck Smith (Calvary Chapel), Bill Bright (Campus Crusade for Christ) si (conform unor surse) Billy Graham si John Stott. *(Apropos de D. Wilkerson, un material interesant al pastor Doru Pop AICI)

 3) Incepe circul. La 20 de ani dupa Al 2-lea val, din nou in California se declara o noua revarsare a Duhului Sfant care este exportata de urgenta in Canada, Toronto, unde se formeaza un centru de promovare a ceea ce se cunoaste azi la nivel mondial ca fiind Al 3-lea val sau Toronto blessing.

Accentul trece de pe autoritatea normativa a Bibliei pe autoritatea experientei. Duhul Sfant nu mai este vazut ca o persoana (desi declarativ este mentinuta afirmatia la majoritatea reprezentantilor miscarii, mai ales cand e vorba de a emite avertizari privind riscul de a-L intrista sau a pacatui impotriva Lui). Duhul Sfant este in practica celui de-al 3-lea Val o energie, o putere, o substanta care se pune la dispozitia oamenilor lui Dumnezeu transformandu-I in superoameni. Duhul Sfant (Botezul) nu se mai primeste prin rugaciune si prin punerea mainilor ci prin focalizarea lui de catre predicator, prin impingerea lui in “vasele goale” si prin suflare (AICI). Venirea Duhului asupra unei persoane se manifesta prin caderea acesteia la pamant (vezi AICI sau AICI), timp in care persoana este cuprinsa de plans sau de ras incontrolabil, are viziuni, este inundata de pace si de putere, are spasme, sau emite sunete asemeni animalelor, iar unii chiar au comportament de animale.

 Predicatorii si profetii sunt frecvent cuprinsi de spasme si de scuturaturi ca sub impuls electric, predicarea este sub forma de strigate (AICI).

Aceste comportari bizarre sunt considerate in cadrul miscarii ca fiind semne ale prezentei lui Dumnezeu sau comportamente profetice. Al treilea val (Toronto Blessing) considera ca revelatia Noului Testament este depasita in zilele noastre de o noua revelatie pe care Dumnezeu doreste sa o transmita bisericii sale si ca dovada credintei consta in faptul ca poti sa crezi manifestarile noi ale Duhului Sft desi Biblia nu spune nimic despre asa ceva si nici nu par a fi in accord cu caracterul lui Dumnezeu. Adica testul atasamentului fata de Domnul nu mai este sa crezi Cuvantul scris ci sa fii dispus sa te faci nebun pentru El, sa te faci de ras pentru El, sa-ti dai in petec. Experienta personala mai presus de Cuvant, o noua etapa inainte de revenirea lui Christos.

Acest circ este destinat foarte multor pastori care dezamagiti de insuccesul in biserica locala sunt dispusi sa accepte aceasta “ploaie tarzie”, sau puterea pe care cei ce o primesc pot sa o transmita si altora. Este destinat oamenilor care au probleme, boli, suferinte, depresii etc si care la serviciile de eliberare si vindecare ce insotesc slujbele sunt dispusi sa primeasca forta sau energia pe care o impartaseste predicatorul. Este destinat unui public absolut sincer, dar imatur si care in fata miracolelor, a manipularilor psihologice este dispus sa se puna la dispozitia acestor predicatori cu deschidere totala a inimilor si a portofelelor. O credinta bazata pe experienta, o credinta care crede orice in afara de Cuvantul Scripturii, o credinta care il scoate pe Cristos la periferia preocuparilor spirituale spunand ca centralitatea apartine in aceste zile Duhului Sfant, o credinta care afirma explicit ca ordinea in biserica este imaginea ordinii dintr-un cimitir si ca in biserica fiecare trebuie sa se manifeste dupa cum simte si cand simte, haos, pentru ca Dumnezeu creaza din haos vindecare si eliberare.

 Acest circ nu mai are saltimbanci si dresori de animale ci artistii lui sunt evanghelisti si teleevanghelisti, profeti si vindecatori, eliberatori si barmani ai Duhului Sfant. Intrarea e libera, colecta e scumpa iar efectul asupra psihicului spectatorului este devastator.

 Iata cateva scene cu reprezentanti notorii ai celui de-al 3-lea Val:

Pastorii Airport Church Toronto

Pastor John Scotland beat in Duhul

Toronto blessing misiune in India

Rasul sfant

Kenneth Hagin si Kenneth  Copeland

 4) Se pare ca in 2008 un nou val de “trezire” a atins California…al IV-lea? Ca o revansa poate, de data aceasta un profet din Canada (Todd Bentley) aduce trezirea in California. Iata-l si pe apostolul zilelor noastre, un chip bland si smerit intocmai ca al Domnului:

todd1cl9

todd-bentley  toddbentley

 

back-index2               prima-parte

Advertisements

8 thoughts on “Monitorul (16)

 1. Alex, adevarul e ca vara aceasta m-am uitat si eu pe GOD TV la Florida Outporing cum s-a numit serviciul de pe GOD TV unde participa Todd Bentley si am ajuns sa imi fie teama de prezenta Duhului Sfant si sa spun ca daca El e asa, eu nu vreau sa ajung in starea aceasta si pe deasupra mi-a si creat o imagine cred eu eronata a Duhului Sfant. De curand s-a descoperit desi parerile sunt impartite, ca Todd Bentley ar fi savarsit adulter chiar in acea perioada cu o femeie din staff-ul lui…Cand va incepe Domnul sa-si judece Biserica Sa, ioioioioi…va fi jale…cu J mare…Jale…

 2. Lory, multi dintre cei mai sinceri crestini au o teama in a privi critic si a analiza aceste manifestari spirituale, inoculandu-li-se ideea ca risca pacatul impotriva Duhului Sfant. In schimb, Scriptura ne invata ca Duhul Sfant este in noi, ca ne invata toate lucrurile si ca una dintre lucrarile sale este aceea de a-L proslavi pe Fiul in vietile crestinilorsi in biserica, deci nicidecum de a detrona lucrarea lui Cristos. Mai mult, El este Duhul infierii noastre, asa ca in ungerea Sa avem autoritate deplina in interpretarea lucrurilor atunci cand interpretam in cadrul Cuvantului Scris, care este temelia apostolilor si a proorocilor si care ramane in veac.

 3. Da Alex, ai perfecta dreptate. Imi doresc prezenta manifestata a Duhului Sfant in viata mea si imi pare rau ca am fost atat de puternic influentat de ce am vazut. Am vazut lucruri de-a dreptul bizare si batjocoritoare la adresa Duhului Sfant si a lui Dumnezeu. Si stiu ca ceea ce am vazut + conceptia penticostala despre Duhul Sfant, la Lory = dilema mare…so, trebuie studiat putin lucrarea Duhului Sfant…be strongly blessed my brother…

 4. Alex, felul in care ai facut introducere pentru Toronto blesing si miscarea din Toronto, folosind in partea intai Cirque de Soleil, mi se pare extrem de ingenios. Frumos maestre…chiar frumos…

 5. Este foarte riscant sa spui ca miscarile acestea din urma, Toronto si Florida nu au fost de la Dumnezeu. Este evident ca s-au facut greseli, ca omul e om, de asemenea este evidenta manifestarea pe alocuri demonica din unii oameni de acolo dar asta pe mine nu ma sperie ci dimpotriva. Acolo unde e prezent Dumnezeu banuiesc ca demonii o iau razna.
  Nici eu nu am fost de acord cu unele lucruri vazute acolo, dar a spune ca miscarile aceastea nu au fost generate de Duhul Sfant cred ca ar fi riscul prea mare de a gresi. Sincer prefer asemenea biserici decat bisericile adormite de la noi in care demonii se simt foarte bine; nimeni nu ii deranjeaza cu nimic.
  E tare greu pentru noi sa vedem dincolo de zidurile pe care ni le-am facut noi romanii in biserica.
  Precizez inca odata ca nu sunt de acord cu tot ce am vazut pe Godtv in vara aceasta din Florida sau ceea ce a fost la Toronto,dar cred ca acolo au fost revarsari ale Duhlui Sfant, doar ca au aparut greseli omenesti inerente care au deviat anumite lucruri in directii gresite. Credeti ca la noi daca ar veni puterea Duhului Sfant nu ar exista infiltrari ale unor lucruri de origine omeneasca sau chiar mai rau? Este foarte usor sa criticam dar daca ne punem noi in locul lor imediat iti dai seama ca e o lupta teribila pe plan spiritual sa mentii echilibrul.
  Miscarile acestea inseamna muult mai mult decat niste filmuletze pe youtube care te pot manipula in fel si chip, e important de urmarit si vazut mai pe larg ce s-a intamplat acolo, de unde a pornit..

 6. rose,
  il vreau pe DS la fel de mult ca si tine, si manifestarea Lui in biserici. Cred insa ca acolo unde e Duhul este o manifestare de spiritualitate in libertate sfanta caracterizata printre altele de decentza, iar exuberantza si bucuria prezentzei divine nu va crea dubii cu privire la autorul miracolelor, ci va aduce lumina si nu confuzie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s