Predicarea (3)

index2

Textul predicarii

Cosmin Pascu publica pe Adevarul Unic urmatorul articol despre predicare:

pred
De nenumărate ori am auzit predici predicate din versete biblice care nu proveneau dintr-un context biblic explicat. Nu am nimic împotriva prezentărilor de vereste biblice dacă acestea sunt explicate din contextul în care acestea sunt a
șezate. Trebuie să ne asigurăm că atunci când predicăm sau aruncăm versete doar pentru a ne făli că cunoștem mai multe versete decât alții este o modalitate incorectă de folosire a Cuvântului lui Dumnezeu. Mai jos voi prezenta câteva soluții ce ne vor ajuta să ne asigurăm că vom predica cu eficiență și corectitudine Cuvântul Divin.

1. Selectează-ți pasajul

Dacă predicarea unui text biblic este crucială, atunci este extrem de important ca predicatorul să selecteze un pasaj din care să predice Cuvântul lui Dumnezeu adunării sau audienței spre care a fost chemat să slujească. Desigur, selectarea pasajului Biblic este condiționat de îndrumarea Divină și de înțelepciunea fiecărui păstor. Păstorul este responsabil de a sta înaintea lui Dumnezeu pentru a fi călăuzit să pregătească mesajele ce vor fi aduse înaintea bisericii locale. În momentul în care păstorul este conștient că este călăuzit de Dumnezeu, responsablitatea acestuia este de a planifica un program de distribuire și alocare a acestor pasaje pentru fiecare serviciu divin. Nu doar că păstorul trebuie să fie îndrumat de Dumnezeu, dar acesta trebuie să păstreze în mintea sa contextul în care va predica acest mesaj divin. Predicatorul, precum observăm în Scriptura, trebuie să cunoască bine contextul audienței sale. Pentru a clarifica această idee vom folosi un exemplu necesar discuției noastre. De exemplu: dacă membrii bisericii locale sunt loviți de o recesiune sau o criză economică, păstorul bisericii locale trebuie să fie sensibil și conștient de situația acestora când alege un pasaj biblic. Acesta nu poate predica, în această situație, subiecte improprii contextului actual. Un predicator sensibil și credincios se va asigura că Cuvântul lui Dumnezeu (prin selectare, explicare și proclamare) va atinge, alina și corecta modul de viața al audienței sale.

2. Identifică ideaa centrală

După ce ne-am asigurat că am selectat un pasaj din Scriptură este necesar să identificăm care este ideea centrală a pasajului presupus unui studiu amănunțit. Predicatorul este chemat să depună efortul maxim atunci când studiază Scriptura. Un predicator nepregătit este un om neserios și leneș. Ba mai mult, atunci când un predicat este nepregătit, prin atitudinea acestuia, dezonorează audiența sa. Un astfel de caracter nu trebuie acceptat în Biserica lui Cristos. Scopul predicatorul este de a se lăsa condus de Duhul Sfând a lui Dumnezeu și de efortul său pentru a scoate la suprafață care este intenția principală a autorului pentru audiența sa.


3. Formează-
ți predica în jurul unei idei sau tematici centrale

Este extrem de important, ca atunci când alegem un pasaj, să ne asigurăm că nu deviem de la textul acestuia. Deși există mii de motive pentru a ne depărta de contextul original, un predicator atent nu va permite să fie dezorientat de tentații explosive. Textul biblic ne imploră să aducem predica noastră în jurul acestuia. Dacă facem acest lucru, atât predicatorul cât și audiența sa vor înțelege scopul principal al mesajului predicat. Orice predicator este responsabil de a nu pierde atenția audienței sale cu mijloace ce vor depărta ascultători de contextul textului original. Totodată, este important ca ilustrațiile și verestele altor pasaje să fie strâns legate de ideea principală și de contextul pasajului dezbătut sau supus unui studiu amănunțit.

4. Predică daor din text și nu din cutia magică

Este simplu! Dacă dorești să predici corect nu te depărta de ceea ce este prezentat în textul pasajului predicat sau scris de autorul pasajului biblic. Tendința cea mai ușoară este să alergi prin Scriptură fără a te asigura că ai explicat audienței care este mesajul crucial din textul citit înaintea acesteia. Totuși, este mult mai greu și dificil să privești asupra unui singur pasaj, și asta datorită faptului că pasajul (însine) îți cere să acorzi o atenție maximă contextului, audienței și mesajului spre care acest pasaj a fost direcționat la timpul scriei acestuia. Un predicator biblic se va asigura că predică doar ceea ce este scris în Cuvânt și nu ceea ce el dorește să impună Scripturii. A impune ceea ce nu afirmă Scriptura este ca și cum ai distorționa scopul primar al Scripturii și al lui Dumnezeu.

Gasiti AICI Sursa precum si alte materiale utile.

 back-index4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s