Evanghelia lui Satan (3)

A. W. P i n k :

O   a l t a  e v a n g h e l i e    (p a r t e a  III)

joker

In Prov. 14:12 citim: “Este o cale care pare buna (dreapta) omului; dar la final se dovedeste a fi o cale a mortii.” Aceasta cale care se termina in moarte este Amagirea Diavolului- evanghelia lui Satan- o cale a mantuirii prin realizarile umane. Este calea care pare dreapta si care este prezentata intr-un limbaj atat de plauzibil incat atinge firea naturala a omului, este sustinuta intr-o maniera atat de logica si de atractiva incat se impune de la sine inteligentei cand este auzita. In virtutea faptului ca se potriveste cu terminologia religioasa, ca uneori aduce Scriptura in sprijinul ei (oridecate ori aceasta serveste scopului), ca inalta idealuri marete si ca este proclamata de oameni care au absolvit institutele noastre teologice, nenumarate multimi sunt atrase in capcana si decise in favoarea acestei evanghelii.

Succesul unui astfel de lucrator depinde in mare masura de cat de asemanatoare este contrafacerea piesei originale. Erezia nu consta atat de mult in negarea totala a adevarului, cat in pervertirea acestuia.  Aceasta cale este o jumatate de minciuna ceea ce e totdeauna mult mai periculos decat o respingere totala a adevarului. Pana cand Tatal Minciunii are acces la amvon el nu are nici un interes sa combata pe fatza adevarurile fundamentale ale crestinismului, fiind mult mai interesat pentru aplicarea tacticii expunerii lor dar oferindu-le o interpretare eronata si conducand spre o aplicatie falsa. De exemplu, el nu va fi atat de nebun incat sa-si declare necredinta intr-un Dumnezeu personal, ci punand la baza existenta Lui urmeaza sa prezinte o descriere falsa a caracterului Sau. El va proclama ca Dumnezeu este Tatal duhovnicesc al tuturor oamenilor desi Scripturile afirma explicit ca noi suntem “copiii lui Dumnezeu prin credinta in Isus Cristos” (Gal. 3:26), si ca “celor ce L-au primit le-a dat harul sa se faca copiii lui Dumnezeu” (John 1:12). Apoi, el declara ca Dumnezeu este de departe atat de milostiv incat nu va permite ca vreun om sa ajunga in iad, desi Dumnezeu insusi a spus ca “oricine nu a fost gasit scris in cartea vietii a fost aruncat in iazul de foc” (Rev. 20:15). De asemenea, Satan nu va fi atat de nebun incat sa ignore figura centrala a istoriei umanitatii, pe Domnul Isus Cristos. Din contra,  evanghelia lui il prezinta ca pe cel mai maret om al tuturor timpurilor. Atentia este indreptata spre faptele Sale de compasiune si spre lucrarile milei Lui, spre frumusetea caracterului Sau si catre elementele sublime din invataturile Lui. Viata Lui este elogiata, dar Moartea Sa substitutiva este ignorata; nici un aspect al lucrarii de ispasire a crucii nu este mentionat, in timp ce invierea Sa trupeasca si triumfala  este privita ca o credinta a unei epoci dominate de gandire superstitioasa. Este o evanghelie lipsita de sange si care prezinta un Cristos fara cruce, care este primit nu atat ca Dumnezeu incarnat cat in principal ca si Omul Ideal.

In 2 Cor. 4:3,4 avem un pasaj care aduce lumina asupra acestei teme. Ni se spune aici, “Şi dacă Evanghelia noastră este acoperită, este acoperită pentru cei ce sunt pe calea pierzării, a căror minte necredincioasă a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu. El orbeste mintea necredinciosilor ascunzand lumina Evangheliei lui Cristos prin substituire cu propria lui evanghelie.  In mod corespunzator el este decris ca “Diavolul si Satana care inseala intreaga lume” (Rev. 12:9). Prin simpla adaugare a principiului “cel mai bun din ce este in om,” si prin simpla sfatuire a omului de a-si “construi o viata nobila” se permite o platforma generala prin care cele mai nuantate pareri pot gasi un teritoriu comun si pot proclama un mesaj comun.

 

 

Advertisements

One thought on “Evanghelia lui Satan (3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s