8 martie

Criticii vor spune că este o zi convenţională. Alţii vor spune că nu ar trebui să existe ziua de 8 Martie pentru că mereu trebuie să ne amintim să fim tandri şi atenţi cu femeile din jurul nostru. Alţii, mai critici, vor afirma că 8 Martie e încă un prilej bun pentru comercianţi. Oricum, convenţională sau nu, o zi între multele sau o zi specială, 8 Martie rămâne pentru mine o sărbătoare şi un prilej bucurie, o zi pe care (dacă nu mă uit pe fereastră) mi-o imaginez luminoasă chiar şi din perspectivă meteorologică.

În preajma zilei de 8 martie e interesant să priveşti lumea. De pe la întâi,  vitrinele florăriilor se decorează de primăvară şi amintesc trecătorilor să nu uite că încurând vine ziua femeilor. Apoi, prin 6 martie, trotuarele din marile intersecţii se umplu de vânzătorii de ocazie care primesc autorizaţie pe 3 zile de la primărie să vândă flori.

fl

Majoritatea florarilor de pe trotuar sunt ţigani şi printre flori vând şi obiecte ţigăneşti (broşe, decoruri, floricele din sârmă şi plastic aurit cu petale din material de ciorap de damă vopsit ţiclam şi frunze verde crud, lipite destul de grosolan cu super glue). Ce contează, dacă reuşesc să aleg o floare frumoasă fără să intru în florărie economisesc cel puţin 3 lei 🙂   Pentru că, de ce să nu recunoaştem, ni separe aşa de normal să dăm 20 de lei pe o pizza şi-o Cola, dar aşa de mult pentru florile celor care, să nu uităm, ne-au născut, ne gătesc, ne spală şi ne calcă hainele, ne fac copii, ne fac cafele……………. Aşa că dacă zici că 8 Martie ar trebui să fie o sărbătoare de un an de zile fă un exerciţiu de memorie şi aminteşte-ţi când i-ai oferit ultima dată o floare mamei tale; dar soţiei (tale)?

Printre florarii care stau pe scăunele în intersecţii, prin faţa vitrinelor din spatle cărora printre vaze ce abundă de flori priveşte vânzătoarea, se plimbă vânzătorii de ghiocei. Adesea copii, supravegheaţi de la oarecare distanţă de “investitorul” pentru care lucrează. Vânzătorii de ghiocei umblă după oameni, la bagă bucheţelul în ochi, spun trecătorului texte care combină ideea că eşti avantajat să iei ghiocei că e eftini cu ideea că dacă cumperi merge şi el să mănânce ceva şi Dumnezeu îţi dă sănătate, pe o tonalitate cerşetorească. 

Mai interesant este să vezi oamenii care duc florile sărbătoritelor. Mulţi bărbaţi sunt oameni munciţi, apăsaţi de grija zilei de mâine într-o societate cu perspective pesimiste şi în mâna cărora o floare pare ceva nepotrivit. Sunt oameni care ţin firul de gherbera sau firele de garoafă cu 3 degete de vârful codiţei, iar din momentul cumpărării şi până la destinatară braţul înţepeneşte într-o poziţie nenaturală, stingheră şi obositoare. Aceeaşi stinghereală ca atunci când, tată fiind, îţi iei pentru prima dată bebeluşul în braţe- transpiri, toţi muşchii corpului sunt încordaţi, zâmbetul (mie mi-l amintesc ca fiind unul tâmp, pentru singurul motiv că l-am uitat pe buze deşi nu doream decât să mă salveze cineva şi să-mi ia copilul din braţe) şi ochii  diltaţi. Oamenii ăştia, cu florile în stânga merg încet precum chelnerul începător care duce multe pahare pline pe tavă, cu capul împins îninte şi gândind disperaţi la ce ar trebui să spună în momentul oferirii florii. Şi dacă ar trebui să o sărute.

fl2

Copiii: un ghiozdan enorm în spate şi un buchet în mâna dreaptă. Tot incomod, pentru că dacă nu şi-ar ridica mâna până aproape în dreptul feţei, ar mătura cu florile pe asfalt în drum spre şcoală. Poza asta e mult mai evidentă la 15 septembrie când părinţi mai puţin judecaţi trimit doamnei învăţătoare… gladiole.

Alţi cumpărători sunt bolnavii care merg la doamna doctor tocma de 8 martie. Aceştia sunt oameni care fac un gest de tradiţie. Convinşi de faptul că cel mai frumos cadou e sănătatea, iau aproape la întâmplare un buchet preambalat de la chioşcul spitalului. Şi florarul de la spital ştie. Asta se vede din faptul că florile lui (majoritatea garoafe) sunt aranjate destul de fără atenţie în buchete care alătură în aceeaşi legătură galbenul cu petalele albe crenelate cu mov şi garoafa roşie. Din multe buchete lipseşte şi tradiţionalul fir de asparagus, iar ambalajele sunt cele de acum 10 ani: o faţă transparentă şi o faţă argintie, sau folie transparentă cu modele albe de genul modelelor de pe perdelele de Paşcani. Preţul unui buchet la intrarea în spital e la fel de ţâfnos ca preţul buchetului de la florăria din centru. Fiindcă florarul de la spital ştie. În spate are şi un răftuleţ cu buchetele de lux, pentru orice eventualitate, dar şi acestea tot din găleată roşie de 10 litri îşi trag apa.

Dacă mai plimbi privirea puţin nu se pote să nu remarci clientul nesimţit care vine în trombă cu maşina şi o opreşte pe mijlocul benzii din dreapta fix în dreptul florăriei, bagă avariile şi intră să cumpere flori: Un buchet mic, aşa “pe gustul dumneavoastră, dar până în 30 de lei” pentru nevastă şi un buchet mare “puneţi şi ceva flori exotice, da.. şi funde asortate, nu contează cât costă”, pentru amantă.  

Sau domnul gândit care se plimbă încet printre vânzătorii ambulanţi, cu sprâncenele încruntate semn că în minte face calcule- ecuaţii cu 2 variabile: numărul de buchete şi preţul buchetului. Adică, dacă ia mai multe buchete preţul pe buchet trebuie să fie mai mic, să se încadreze în buget. Dacă nu găseşte la preţul mic, va trebui să reducă numărul de buchete. Dar cum să reducă numărul? În birou cu directoarea mai este secretara şi probabil o va găsi acolo şi pe directoarea adjunctă…3…, apoi la colega cu care se înţelege cel mai bine mai stau în birou alte 4…deci 8 până acum şi ar mai trebui la doamna x care îl ajută mereu cu documentele şi la cele 2 colege din biroul lui… 11. Hai să fie 12 că poate a uitat pe cineva. Rezultatul ecuaţiei: timp pierdut pentru găsirea buchetului potrivit, 2 ore. Soluţia,  în loc de 12 buchete, 12 fire. Buget neconsumat, de un drum cu taxi să compenseze timpul pierdut cu cautatul florilor (o, sau mai bine de-o bere, că doar e ziua femeilor, sărbătoare, nu?).

Dragi cititoare, de fapt asta e partea pe care doresc să v-o dedic:

fl-1

Vă doresc o viaţă minunată în care să vă însoţească pacea inimii, în care să fiţi înconjurată de cei pe care-i iubiţi şi în care binecuvântările lui Dumnezeu să devină experienţă cotidiană şi pentru veşnicie!

La mulţi ani!

_________________________

(În loc de devotional  🙂          )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s