pentru o predicare utilă (II)

Pocăinţa înseamnă o trăire nouă, într-o stare nouă, sub o stăpânire nouă bazată pe o schimbare a felului de gândire, pe o înnoire a minţii sau pe o întoarcere a minţii. Iar mintea ce nouă, metanoia, se face prin auzirea cuvântului lui Dumnezeu şi prin lucrarea de regenerare a Duhului Sfânt în ascultător. Mintea cea nouă se păstrează şi se înnoieşte continuu prin aceleaşi elemente- Cuvânt şi Duh Sfânt.

Pentru ca eficienţa să fie maximizată, este deosebit de important ca acest Cuvânt să fie predicat astfel încât remanenţa sa în memorie să devină amplă atât ca şi conţinut cât şi ca durată. Ce va face Duhul Sfânt cu ceea ce reţinem dintr-o predică, este ceva ce ţine în principal de harul lui Dumnezeu, prin care suntem făcuţi tot mai asemănători cu El.

Capacitatea memoriei umane de a reţine anumite lucruri, atunci când există un efort conştient al voinţei de a acorda atenţie subiectului respectiv, este influenţată de câţiva factori pe care ar trebui să îi avem în vedere:

10

O programare publică a textelor, ar permite comunităţii să lectureze textul înainte de venirea la biserică. Lectura va ajuta memoria să reţină cam 10 procente. În acest sens, există în majoritatea bisericilor, calendare pentru întregul an (cel puţin pentru predica de duminica dimineata). Problema e, că aceste calendare, de obicei tipărite de cult, sunt utilizate doar de predicatori, şi doar cand le vine rândul. O altă modalitate este programarea citirii Bibliei într-un anumit interval de timp, cu predicare din tema sau dintr-unul din textele relevante lecturate în săptămâna respectivă. Predicarea pe textul citit face ca în influenţarea memoriei să intervină şi auzirea, ascultarea în citire publică şi apoi recitirea textului pe fragmente, în timpul predicii, recitire explicativă, revelatoare.

Un alt demers important pentru ca auditoriului să i se fixeze principiile de trăire creştină, este implicarea vizualului în predicare. Vizualul poate fi implicat prin planşe explicative, folosirea imaginilor proiectate sau, ideal, prin utilizarea sugestiei vizuale a cuvintelor. O predicarea în care să fie expuse sugestiv învăţăturile scripturii, determinând aparatul imaginativ al ascultătorului să creeze imagini mentale. Combinaţia ascultare-vizualizare oferă şansa unei memorări de aproximativ jumătate din informaţia furnizată.

O tehnică de aprofundare a principiilor predicate este discutarea temei în cadrul grupurilor mici/celulare, astfel încât majoritatea membrilor bisericii să aibă posibilitatea afirmării unor aspecte de interes. Vorbirea sporeşte considerabil fixarea în memorie a informaţiei. Multe biserici încurajează organizarea grupurilor de studiu, a grupurilor mici, efectele obţinute în creşterea spirituală fiind de cele mai multe ori deosebite.

În fine,  predicile ar trebui să conţină aplicaţii cu adevărat practice, deoarece a face ceea ce ai auzit sau ai învăţat, a face ceea ce spui, este de importanţă majoră, pentru că practica şi scrisul nu doar fixează mai bine în memorie, dar şi clarifică aspecte teoretice pe care auzirea sau lectura le trece cu vederea ca pe nişte detalii nesemnificative.

Metanoia, pocăinţa, este o stare a minţii, a cugetului, pentru că totul -sentimente, fapte, obiceiuri- pornesc din modul de gândire, au ca sămânţă un gând ce prinde rădăcini şi în final răzbate în vorbire şi în trăire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s