pentru o predicare utilă (III)

Am discutat (in articolele precedente) despre ceea ce trebuie să facă predicatorul pentru ca predicarea sa să tindă spre excelenţă. De ce m-am concentrat pe partea umană?

Pentru simplul motiv că această parte este fie neglijată, fie utilizată excesiv în predicare.

Cei ce o neglijează au un simţământ de condmnare atunci când încearcă să-şi pregătească predica şi altfel decât rugându-se la întâmplare ca atunci când vor urca la amvon să primească inspiraţie. Poate că Dumnezeu îi inspiră, dar gura lor neantrenată nu va putea să redea integral şi coerent ideile.  Nu vreau să dau exemple de asemenea predicatori, pentru că prea puţin pot indica surse. Am convingerea că ştiţi foarte bine despre ce vorbesc. Aceştia aparţin unei generaţii apuse care nu s-a putut desprinde de concepţia că predica trebuie să fie agresivă auditiv şi dramatic şi axată pe inducerea artificială a unei stări de anxietate în audienţă. 

De partea cealaltă se află cei care exagerează rolul uman în predicare, până acolo încât se apropie de limita negării lucrării Duhului Sfânt. Pot indica aici, concepţia unui om pe care îl admir şi care mi-a influenţat definitiv percepţia asupra vieţii, dar care, rămâne totuşi un om imperfect. Mă refer în sens critic la afirmaţia lui Rick Warren care in Biserica- O viziune, o pasiune, afirmă : “Convingerea mea profundă este că oricine poate fi câştigat pentru Hristos, cu condiţia să-i fie descoperită cheia inimii”(pg 251).

Dar Biblia afirmă clar că nu oricine şi nu prin metode omeneşti.

Partea omului se opreşte la metoda de studiu şi de expunere, metoda mântuirii nu este a noastră, ci a Lui !

Bible

Abordarea corectă trebuie găsită în îmbinarea efortului intenţionat de aplecare asupra Scripturii sub descoperirea Duhului Sfânt şi studierea ei pioasă, în scop de hrănire personală şi de dăruire către biserică.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s