Antrenament pt excelenţa in relaţii

foto source

Felul în care îi priveşti pe ceilalţi, vorbeşte despre felul în care gândeşti, vorbeşte despre caracterul tău şi despre ceea ce eşti. Dar în procesul devenirii noastre, în procesul transformării, a-i aprecia corect pe ceilalţi poate fi învăţat. A te raporta corect la ceilalţi, a relaţiona corect, ţine de antrenament. Deci dacă doresc să îmi măresc valoarea caracterului, dacă doresc să am relaţii mai bune, dacă doresc să trăiesc biblic, trebuie să văd valoare în ceilalţi.

Pornind de la presupoziţia că într-adevăr DORIM acest lucru, iată o cale de a învăţa să conferim valoare oamenilor pe care Dumnezeu i-a aşezat în jurul nostru, iată o cale de a excela în relaţii:

Principiul 1. Schimbarea de optică:

Priveşte-i  pe ceilalţi prin ochiul Lui Dumnezeu. Întreabă-te cum vede El oamenii şi doreşte-ţi să-i vezi la fel. Iată trei-patru răspunsuri despre cum vede El oamenii (tu poţi continua cu alte răspunsuri):

a) Dumnezeu vede în om chipul Său distorsionat de păcat, de corupţie, de pervertire, dar încă prezent şi însetând după restaurare. În orice om, El vede un posibil fiu adoptiv.

b) Dumnezeu vede omenirea ca fiind cauza si motivul si instrumentul morţii, uciderii Fiului Său, scopul morţii fiind satisfacţie adusă Tatălui pentru infinita ofensă adusă de om Sfinţeniei Sale. În orice om El vede un posibil răscumpărat prin Fiul.

c) Dumnezeu vede omenirea ca mediul în care fiii Săi regeneraţi trăiesc tensiunea Împărăţiei Sale, prezente, dar încă nedepline. În orice om, El vede un posibil atins de Evanghelia Împărăţiei Sale.

d) Dumnezeu vede omenirea …..(aici, cuvintele tale). În orice om, El vede….(pune cuvintele tale).

Următoarele principii sunt desprinse din Othersteem, lucrarea autoarei Monia Diaz. Spune ea:

Principiul 2. Acceptarea: Evaluează-i pe ceilalţi pe baza a ceea ce sunt în prezent, fără să încerci să îi schimbi, ci străduindu-te să-i înţelegi.

Principiul 3. Aprecierea: Conferind valoare celorlalţi înseamnă că poţi- pe baza unui efort voluntar, conştient-să vezi lucrurile de valoare din ei. “Dacă putem învăţa să vedem ceva valoros în altă persoană, atunci putem construi relaţii care nu se bazează pe concurenţă, pe ură sau înstrăinare”

Principiul 4. Expectanţa (aşteptările): A pune valoare în alţii înseamnă a nu te opri la ceea ce ai văzut că o persoană este, ci la ceea ce acea persoană ar putea fi.

Pricipiul 5. Recunoştinţa: Simţind şi demonstrând recunoştinţă pentru relaţiile pe care le ai cu alţii reprezintă un rezultat natural al acceptării, aprecierii şi expectanţei.  “Ca şi aprecierea, recunoştinţa pentru relaţia pe care o am cu tine nu înseamnă neapărat că trebuie să fiu de acord cu fiecare gest al tău.…. Înseamnă că trebuie să fiu suficient de înţelept pentru a găsi mereu mici nestemate în relaţia noastră.”

Pentru a cultiva excelenţă în relaţii trebuie să conştientizăm că trebuie să lucrăm cu propria persoană mai mult decât cu a celui de lângă noi. “Prima intenţie trebuie să fie schimbarea modului în care îi privim şi îi tratăm pe colaboratorii noştri, să construim pe baza valorii pe care am identificat-o în ei”

Învăţând să-i stimăm pe ceilalţi, învăţăm să ne administrăm antidotul la întrebarea obsedantă a fiecăruia dintre noi- “Care este folosul meu?”, “Eu, ce câştig?” Tratarea egoismului, este un catalizator al excelării în relaţii.

Advertisements

3 thoughts on “Antrenament pt excelenţa in relaţii

  1. Dragul meu, sper ca nu te superi daca postez acest artilol si pe blogul meu

    Zice-ai ca suntem pe aceeasi unda, sincer, saptamana asta m-am gandit mult ca ar trebui sa scriu mai multe despre partasie intre “frati” si o voi face…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s