C.C. 1 Zona legală

Foto source

C.C. 1 Creştinul Captiv în zona legală

Iosif a fost încarcerat fizic dar a fost deplin liber în spiritalitatea sa. Noi suntem liberi, dar ne consumăm libertatea în spaţii cu orizonturi strâmte

Captivitatea creştinului în religiozitate este o problemă cu care se confruntă fiecare creştin cel puţin într-o perioadă a vieţii sale.

Este o diferenţă ce nu poate fi suficient de bine evidenţiată prin cuvinte între a-ţi valorifica libertatea (bucuria, creativitatea, responsabilităţile etc) într-un perimetru legal, jalonat de principiile Scripturii şi captivitatea într-un mediu legal (legalist) zăbrelit de reguli şi cutume tradiţionale.

De unde vine tendinţa de a te conforma unor tipare religioase? Cauzele captivităţii legale sunt din cele mai diverse:

  • Conformismul

Nevoia de acceptare, de a fi acceptat. Omul în general, şi creştinul nu face excepţie de la această regulă, însetează spre comunicare, spre apreciere şi spre părtăşie. În biserica locală sau în comunitatea mai largă a bisericilor aparţinând unei denominaţiuni sau unui curent, individul caută acceptarea grupului, pentru care plăteşte preţul conformării. Chiar dacă în mod intim forma exterioară a prezentării grupului nu este integral acceptată de persoana respectivă, aceasta are tendinţa de a se conforma regulilor tradiţionale ale grupului, uneori până la pierderea identităţii. Concepţia rezumată de palavra Cine se aseamănă se adună este atât de înrădăcinată în comunităţi încât cine seamănă este integrat, iar cine este diferit simte puternic forţa centrifugă care îl împinge spre periferie.

Atitudinea pretenţiei de conformitate este una imatură. Pavel spune în Romani „Să nu vă potriviţi chipului lumii acesteia”, nici decum să vă conformaţi cu toţii aceleiaşi imagini. În indicarea importanţei, sau condiţiei, asemănării cu Cristos, trebuie avut în vedere că în virtute, în sfinţenie şi evlavie asemănarea cu El are o infinitate de nuanţe şi de aspecte care conferă varietatea şi diversitatea ce dă frumuseţe unităţii şi iubirii creştine, în varietăţi infinite.

Conformismul este renunţarea individului la o parte a sinelui său, oprimarea lui, o asprime faţă de trup fără eficienţă faţă de agresivitatea pornirilor egocentrice. Prin autolimitarea exprimării şi creativităţii personale, creştinul devine captivul unor reguli microsociale, în care adevărata părtăşie este înlocuită de părtăşia condiţionată.

Aderarea la valorile creştine autentice nu este congruentă cu aderarea la setul de reguli religioase sau tradiţionale ale unei comunităţi creştine. Biserica este un organism viu, un organism divino-uman, un organism în care indivizii sunt  organe funcţionale- şi la fel trebuie să fie biserica locală.

Dumnezeu a creat om după chipul şi asemănarea Sa.

Religia crează om după chipul şi asemănarea ei.

Captivitatea conformismului mă va opri din dezvoltarea mea într-o asemănare mai reală cu Domnul

  • Nesiguranţa

Acolo unde creştinul nu găseşte răspunsul la dilemele sale în Scriptură, sau unde răspunsul clar i se pare neadecvat ori blasfemiator, va încerca să-şi atenueze frământarea cu o interpretare omenească acceptată istoric sau tradiţional.

Aderarea la dogmă, crează captivitatea într-un spaţiu ideatic sărac. Odată decizia de alegere a doctrinei înfăptuită, motivaţia pentru revelarea în mod personal a răspunsului la dilemă scade. Căutarea personală, bucuria experienţei, efortul de a primi lumină se estompează. Mai mult, creştini sinceri, cad în capcana de a se transforma din cavaleri ai credinţei, în apărători înverşunaţi ai dogmei pe care au îmbrăţişat-o.

În acest moment, conformismul tratat mai sus, îşi dovedeşte limitele, şubrezenia, superficialitatea. Într-o comunitate, ca individ, pot să adopt culoarea comunităţii, să mă conformez aspectelor exterioare ale acesteia. Dar o comunitate, va fi –cel puţin la nivel microdoctrinar- fragmentată în grupuri cu păreri diferite. Ceea ce nu ar trebui să fie o problemă, devine în anumite momente un zid de despărţire între credincioşi.

Cristos este cel care prin cruce a surpat zidul de la mijloc, El este făcătorul de pace, El şi pe unii şi pe ceilalţi, în măsura credinţei îi doreşte să conlucreze în armonie. Dar patosul pus în dogma ne împinge în celule ale captivităţii sentimentelor, unde noi înşine ne facem prizonieri, separaţi de inimile celor de lângă noi, dacă nu vor să împartă răceala propriei noastre temniţe doctrinare.

Învăţătura Adevărului iluminat aduce lumină.

Încarcerarea Adevărului dogmatizat aduce răceală.

  • Ipocrizia

Un alt factor care poate conduce la captivitate în zona legală este ipocrizia. Aici atât grupul cât şi individul practică o schizofrenie de mediu. În mediul comunitar devin conformi regulilor comunităţii, în mediul extracomunitar manifestă o detaşare cu accente de grade diverse faţă de regulile care formează aspectele caracteristice ale grupului.

Ipocrizia este oarecum o tendinţă care mai devreme sau mai târziu va afecta orice grupare care înlocuieşte principiile de credinţă şi etică creştină cu reguli şi regulamente de conduită. În societata religioasă, rădăcina acestor porniri constă în separarea dintre sacru şi profan moştenită de creştinism nu de la Cristos, nici de la farisei, ci de la filosofia greacă precreştină. De aici comportamentul reflex al multor creştini de a fi mai pioşi duminica. Tot de aici profesionalizarea creştinismului şi slogane de genul preotul e şi el om când îşi dă jos sutana.

Devenim astfel captivi ai propriei noastre religiozităţi. În adâncul inimii simţim că inconstanţa trăirii creştine ne face invalizi pentru cursa credinţei, dar devine din ce în ce mai greu să ne vulnerabilizăm în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor şi să izbucnim cu sinceritate într-un aşa cum sunt la Tine vin, putere n-am; Tu-mi fii sprijin !

Reabilitarea

  1. Înţelegerea faptului că grupul nu trebuie să te accepte pentru cum eşti, ci pentru ceea ce eşti; fii diferit fără a fi ostentativ în diferenţa ta faţă de grup; acceptă din toată inima ca ceilalţi să fie diferiţi faţă de tine; în refuzul conformismului tău nu pretinde celorlalţi să se conformeze aspectelor tale diferite; fii recunoscător lui Dumnezeu pentru grupul în care te-a aşezat; dă ceea ce ai mai bun pentru slujirea fraţilor tăi; nu fii atât de diferit încât aceasta să devină o barieră în acceptarea slujirii tale oferită grupului.
  2. Elimină frica. Frica este generată de nesiguranţă. Întăreşte aspectele unde consideri că eşti vulnerabil, unde te simţi descoperit. Nu te crampona într-o singură dogmă. Nu respinge celelalte păreri, opinii, opţiuni, până când nu ai ascultat punctul lor de vedere. De foarte multe ori ceea ce dogmatic ni se pare ireconciliabil, la o analiză cu inima sinceră, devine unic adevăr văzut din perspective diferite, asemeni reflexiilor diamantului. Nu-ţi fie teamă să cauţi adevărul în Scriptură. Nu-ţi fie teamă că îl vei pune pe Dumnezeu în dificultate. Crede şi nu cerceta nu este cuvântul Domnului. Din contră, El zice- căutaţi şi veţi găsi, puneţi-Mă la încercare, întreabă şi îţi voi răspunde, adă degetul tău şi pune-L în coasta Mea
  3. Fii autentic- fii în intimitate ceea ce eşti în public. Cunoaşte-ţi potenţialul, dezvoltă-te în fiecare zi, performează! Puţin mai bine în fiecare zi, înseamnă mult mai bine în câteva luni. Antrenează-ţi calităţile. Înconjoară-te cu oameni sinceri. Roagă-te să te păstrezi integru în testele vieţii.

.

.

.

28.09.2010/ am primit de la Lory o meditaţie despre legalism din care citez: “Consideram legalistii inofensivi; la urma urmei, promoveaza moralitatea. Ei nu-l neaga pe Hristos; de fapt îl apreciaza foarte mult. însa nu se încred doar în El. Privesc la cruce si spun: “Mare este lucrarea ta Isuse, însa ne pare rau ca n-ai putut-o termina. Ne vom asuma noi aceasta responsabilitate. ” […] Legalismul este mizerabil pentru ca este fara sfârsit. Iti lasa impresia ca desi ai facut tot ceea ce stiai ca trebuie facut, tot ai omis ceva.” Meditatia completa poate fi citita AICI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s