Postul si roada Duhului (1)

Gal.5:22, 23  Roada Duhului, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia,  blandetea, infranarea poftelor.

FotoSource

Postul este o practică creştină ale cărei beneficii se văd după o practicare sistematică. Prin post, persoana care doreşte o mai mare apropiere de cele spirituale, omul care îl caută pe Dumnezeu sau care doreşte o întărire duhovnicească, se abţine de la mâncare sau de la mâncare şi apă pentru un anumit timp hotărât mai dinainte prin propria lui voinţă. Postul este combinat cu rugăciune, pentru că numai prin rugăciune se poate realiza comunicarea cu Cel care dă cele despre care am vorbit mai înainte. În general, prin postul corect practicat se înţelege o restrângere a satisfacerii necesităţilor fiziologice comandate de stomac, de centrii neurologici răspunzători de crearea senzaţiei de foame/saţietate şi de obişnuinţele psihice  şi sociale legate de mâncare şi băutură.

Istoria biblică arată că uneori, pe perioada postului cei care doreau ca pentru o vreme să se delimiteze cât mai mult de grija trupului, se retrăgeau în locuri aride într-un exil autoimpus, reţinându-se astfel de la posibilităţile de compensare a nevoilor fizice. Acesta era un post în ascuns, unde nu era cazul sa afle nimeni că persoana respectivă este într-o practică spirituală severă. Mai târziu, Domnul Isus (el însuşi practicant al postului în pustie) afirmă faptul că postul trebuie să fie ascuns chiar dacă este practicat în mijlocul vieţii cotidiene prin alegerea unei atitudini şi conduite normale în societate: Matei 6:16-18 citează “Cand postiti, sa nu va luati o infatisare posomorata, ca fatarnicii, care isi slutesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata.  Ci tu, cand postesti, unge-ti capul, si spala-ti fata, ca sa te arati ca postesti nu oamenilor, ci Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati.”

Postul este cel care favorizează  mutarea atenţiei de la sine spre Dumnezeu.  Egoismul nostru este pus la încercare şi nevoile trupeşti sunt trecute în plan secundar. Postul este primul exerciţiu în antrenamentul dezbrăcării de sine. Odată debarasat de tine însuţi atitudinea celor din jur devine în planul percepţiei mai puţin ostilă, frustrarile personale se atenuează şi oamenii devin mai uşor de acceptat, mai uşor de înţeles, mai aproape.

Prin post,  mai departe de lumea aceasta şi mai atenti la lumea cerească, dezbrăcarea carapacei şi dispoziţia de a ne face mai vulnerabili  devine mai facilă, astfel că prelungirile sufletului nostru pot să îmbrăţişeze mai bine fiinţele cu care relaţionăm. Şi Duhul Sfânt ne poate aşeza pe viţe strugurii iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni:

Matei 22: 37-40 Isus i-a raspuns:  Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, si cu tot cugetul tau.  Aceasta este cea dintai, si cea mai mare porunca.  Iar a doua, asemenea ei, este: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.  In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Prorocii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s