Postul si roada Duhului (2)

Gal. 5:22-23  Roada Duhului  este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor.

Foarte adesea bucuriile noastre sunt legate de lucrurile pe care le avem sau pe care le consumăm. Poate tocmai de aceea suntem atât de puţin bucuroşi, pentru că lucrurile pe care le avem fie se degradează, fie devin foarte repede depăşite de altele noi, mai performante, mai strălucitoare, mai mari sau mai mici, mai altfel. Lucrurile pe care le consumăm dispar odată cu consumarea lor şi lucrul acesta nu ajută la păstrarea pe termen lung a bucuriei. Prin post, accentul se pune pe lucruri care sunt din altă sferă decât cea supusă degradării şi ruinei. Ne învăţăm să constatăm că pentru o vreme, se poate trăi fără lucrurile care credeam că ne oferă bucurie. Postul este nu doar o abstinenţă a stomacului şi a gustului, ci ar trebui să fie şi o abţinere de la orice formă de divertisment, fie că avem în vedere televiziunea, cluburile, concertele  sau cafenelele. Departe de aceste lucruri pe care le folosim pentru a ne înveseli, pentru a ne bucura, vom învăţa că în lipsa lor nu suntem automat doborâţi de întristare şi depresie, ci din contră. Chiar dacă sevrajul lor ne lasă impresia unui gol de jur împrejur, a unei treceri bolnăvicioase a timpului, foarte curând vom constata că postul poate rupe cătuşele industriei divertismentului şi că putem reveni la bucuriile naturale neecranate de biţi, pixeli, decibeli sau alte chestii specifice. Intoxicarea cu drogul divertismentului este extrem de riscantă, fiecare doză pretinzând doze mai concentrate, mai sexuale, mai violente, mai delirante.  Prin post, avem şansa să ne mutăm privirile din ecrane spre cer, spre peisajele din jur şi cel mai important, spre oameni:  spre soţiile şi spre copiii noştri, pe care-i vedem şi-i ascultăm superficial în vreme ce sorbim ştirile, bancurile, can-can-ul şi scenele macabre.

Un post care ne aduce mai aproape de Dumnezeu, ne îndepărtează de lume şi de circul ei ieftin, pregătind terenul pentru redescoperirea bucuriei primare, născută de Duhul Sfânt prin contemplarea măreţiei, puterii, iubirii şi atotştiinţei lui Dumnezeu reflectate în Scriptură, în creaţie şi în oameni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s