Semne ale eşecului în conducere

6 Semne de avertizare a eşecului în conducere

 

ChurchLeaders.com a publicat un articol al Gary D. Foster; am tradus la repezeală conţinutul. pentru pretenţioşi, rog citiţi la sursa indicată

Warning Sign #1: Schimbarea direcţiei de concentrare (schimbarea ţintei)
Liderii se evidenţiază de obicei prin abilitatea lor de a “gândi macro” (think big). Adesea însă liderii pierd din vedere ceea ce este important. Ei manageriază lucruri mărunte, sunt acaparaţi de detalii şi sucombă în perfecţionarea deciziilor ordinare pe care mai bine le-ar lăsa în seama altora. Chiar mai subtilă este obsesia de “a face” în loc de “a deveni.” Cea mai mare influenţa  a liderului decurge din viziunea şi integritatea lui, dar este posibil ca un lider să devină arogant datorită acţiunilor sale, iar în cadrul acestui process să piardă contactul cu ceea ce este mai important în dezvoltarea caracterului. Mai ocupat nu reprezintă totdeauna mai bine. Care este scopul tău principal chiar acum? Dacă nu-ţi poţi scrie răspunsul în spaţiul de pe spatele cărţii tale de vizită, conducerea ta suferă de lipsă de claritate.

Warning Sign #2: Comunicare deficitară
Lipsa focalizării dezorientează un lider şi deschide scena lipsei de comunicare. Echipa nu poate înţelege intenţia liderului când el însuşi nu este sigur care este aceasta. Uneori, liderii se înşeală singuri crezând că încrederea echipei conferă sens scopurilor lor şi echipa le poartă dorinţele fără enunţarea acestora. Când apare neînţelegerea (înţelegerea greşită) managerii (liderii) îşi acuză echipa de lipsă de efort sau lipsă de dedicare în loc să-şi recunoască propria neglijenţă în Comunicare. “Spune ceea ce vrei să faci şi fă ceea ce spui” … dar acest sfat trebuie precedat de înţelegerea a ceea ce vrei să faci. Claritatea scopului este punctul de start al comunicării efective, eficiente.

Warning Sign #3: Aversiunea faţă de risc
Victoriile consumate crează presiune asupra liderilor: “Pot să păstrez nivelul de performanţă?” Cu cât mai îndelungat este succesul liderului, cu atât mai accentuată este perceperea preţului eşecului. Când sunt conduşi de frica eşecului, şiderii sunt incapabili să îşi assume riscuri rezonabile. Ei se limitează la încercarea de a-şi apăra calea. Căutarea creativă, inovaţia —cheia succesului lor iniţial—se diminuează şi chiar dispare. Ce este mai important pentru tine: călătoria sau destinaţia? Încă îţi asumi riscuri rezonabile? Conducerea prudentă nici nu tratează cu nepăsare riscurile, dar nici nu este paralizată de frică.

Warning Sign #4: Greşeli etice
Credibilitatea unui lider depinde de 2 calităţi: ceea ce face el (competenţa) şi cine este el (characterul). Deficienţele în oricare dintre acestea crează o problemă de integritate. Când compromisul etic este raţionat ca necesar pentru realizarea “binelui” liderul este în alunecare  pe versantul eşecului.  Rezultatul este că cei liderii vor confunda manipularea cu conducerea. Deseori, liderii îşi văd subalternii drept nişte pioni, simple mijloace de a-şi atinge scopul. Aceşti lideri pierd rapid respectul celor conduşi.  Pentru a face faţă acestei situaţii, ei vor căuta popularitatea pentru a înlocui lipsa de integritate. Există zone de conflict între ceea ce crezi şi felul în care acţionezi?

Warning Sign #5: Management personal sărăcăcios
Dacă un lider nu este preocupat de sine, nimeni nu va fi preocupat de el. Până ce un lider nu va fi binecuvântat cu o echipă neobişnuit de perceptivă, nimeni nu va întreprinde nimic care să-l salveze de oboseală sau stress. Liderii sunt evaluaţi după ceea ce produc, însă ei nu sunt super eroi cu energie nelimitată. În vreme ce lidershipul este invigorant, este de asemenea extenuant. Ca orice alt muritor, liderii se pot simţi secătuiţi, depresivi şi demotivaţi. Acei lideri care-şi neglijează sănătatea fizică, psihică, emoţională sau spirituală sunt soriţi dezastrului. Fă-ţi timp pentru revigorare şi reumplere. Ai grijă de tine. Autoprotecţia nu este un act de egoism. Este vital pentru cei pe care-i conduci.

Warning Sign #6: Pierderea iubirii
Liderii se expun dezastrului imminent când şi-au abandonat dragostea dintâi. Munca grea a conducerii ar trebui să fie satisfăcătoare şi plină de bucurie. Divorţând de visurile lor, liderii vor găsi conducerea ca fiind un lucru frustrant şi neroditor. Pentru a sta motivat liderul trebuie să se ştrâns de iubire şi să redescopere acel lucru esenţial care l-a determinat să accepte toga de conducător. Ca să fii sigur că urmăreşti dragostea dintâi, pune-ţi frecvent aceste 3 întrebări: Pentru ce am căutat iniţial să devin lider? S-au schimbat aceste motive? Mai doresc să conduc?

Semnele de avertizare, de la semafoare până la prescripţiile medicamentelor sunt pentru propriul nostrum bine. Ele ne protejează de dezastru şi am fi fără minte dacă le-am ignora. Nu-ţi fie teamă să arunci o privire sinceră înspre tine!

Adapted from Mark Sanborn, “Why Leaders Fail” Leadership Wired, 08/08.

Gary D. Foster founded and leads Gary D. Foster Consulting, a marketing and management service specializing in helping religious product companies and ministries discover and optimize new revenue streams and to better leverage existing ones. He served as an executive with Focus on the Family, where he managed their award-winning book publishing operation and $110 million direct-mail fundraising division. He also spent 12 years with the Christian Booksellers Association, where he served as President and CEO of CBA Service Corporation. He also served in executive product development and marketing positions with Cook Communications Ministries, Moody Press and Moody Magazine. Learn more about Gary at http://www.GaryDFoster.com.

More from Gary Foster


.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s