Antrenament pt excelenta in relatii (2)

 

 

 

Despre cum excelăm în relaţiile cu oamenii din jurul nostru, avem de învăţat o viaţă întreagă. Unii se antrenează pentru a-i domina pe cei din jur, pentru a profita de oameni sau pur şi simplu pentru a se ridica prin orice mijloace deasupra unui grup. În mod total diferit, alţii sunt animaţi de dorinţa de a se implica în relaţii pentru binele altora, pentru a oferi ceva  celorlalţi, cunoscând că oferind devin mai bogaţi în forul lăuntric şi spiritual. Prima categorie, ne cuprinde pe toţi cei care ne lăsăm conduşi de instincte. Instinctul de a-l da la o parte pe cel mai slab decât tine este comun tuturor speciilor care acoperă faţa pământului, iar omul nu face excepţie de la această lege, pe care unii au numit-o legea junglei. Alţii au idealizat-o şi au arătat necesitatea înlăturării oricărei educaţii a milei, înlăturarea din societate a celor slabi fiind în accepţiunea lor singura posibilitate de vindecare a Planetei. Exacerbarea prin motivare şi educaţie a instinctului de dominare s-a dovedit un experiment deosebit de costisitor pentru omenire: după ce scrierile lui Fr. Nietzsche în care era portretizat supraomul, sfărâmătorul moralei creştine şi întronat asupra tuturor raselor umane impure, propaganda nazistă a transformat ambiţiile unui scelerat, ale lui Adolf Hitler şi a grupului fanatic de strategi şi ideologi din anturajul său într-o maşinărie a morţii, care în aprox 6 ani a ucis peste 70.000.000 de oameni, fără să discearnă între militari, femei, copii, bătrâni. (Vezi o statistică detaliată AICI)

Dar să ne retragem din zona aceasta întunecată şi să încercăm să cultivăm în vieţile noastre ceea ce oferă valoare. Cristos ne-a învăţat nu doar să nu facem altora ceea ce nu ne-ar place nouă, dar a mers mult mai departe şi a pozitivat acest principiu: “Tot ce voiti sa va facă vouă oamenii, faceti-le şi voi la fel” (Mat. 7:12).

Paşii esentiali ai relationării pozitive, intr-o formă uşor de reţinut şi de practicat i-am prezentat într-o postare care a avut succes, ceea ce mi-a vorbit despre dorinţa oamenilor de a avea prietenii şi relaţii sociale pozitive (o găsiti AICI).

Dar dincolo de a ştii ceea ce trebuie să facem, avem multă nevoie de motivaţie ca să putem acţiona pozitiv când ceilalţi sunt ostili, sau când am avea “dreptul” să reacţionăm cu ostilitate. Vă ofer câteva rânduri care sper să fie suficient de motivatoare, încât să determine în fiecare din noi. Cu cât aceste atitudini vor câştiga teren în vieţile noastre, cu atât mai mult vom fi mai fericiti:

Cu ce faci mai bună lumea privind la TV? Cu nimic. Atunci hai, fă ceva! Dar ce? Adaugă valoare celor din jurul tău şi mediului în care trăieşti. De exemplu, spune-le oamenilor un cuvânt de apreciere sinceră pe care alţii nu li-l spun, plantează un pom, ajută-i pe cei necăjiţi; dacă n-ai bani, roagă-te pentru cei din jur, învaţă-i pe oameni să trăiască sănătos, învaţă-i priorităţile corecte în viaţă şi contribuie lunar cu puţinul tău la proiectele de binefacere. Când chiar vrei să te pui în mişcare, vei descoperi ocazii la tot pasul !

Gândurile aparţin lui Buckminster Fuller şi pot deveni gândurile mele şi ale tale.

Cum te relaţionezi la lumea în care te-a aşezat Dumnezeu?

.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s