Draconidele- ploaie de stele 8 octombrie 2011

Pe data de 8 octombrie suntem invitaţi să ieşim din oraş într-o zonă unde luminile citadine să nu  pălească aştrii de pe boltă. Între orele 19-21, este foarte probabil să fim martorii unui fenomen astronomic rar conform lui J.Vauboillon, citat de mediafax

Sursa foto

Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul IMCCE Paris, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că în 8 octombrie, între orele 19.00 şi 21.00, se va putea observa “un curent de meteori uriaş, numit «Draconide»”.

Potrivit acestuia, curentul de meteori, denumit popular “ploaie de stele căzătoare”, cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometă care pătrund în atmosferă, cu viteză foarte mare.

“Ca să vă dau un exemplu, toată lumea ştie că în luna august sunt foarte multe stele căzătoare şi toată lumea le poate vedea, fără un mare telescop. E foarte uşor: te duci afară, deschizi ochii şi le vezi. În octombrie, vor fi de două ori sau chiar de şase ori mai multe stele căzătoare decât în august. Este momentul perfect pentru a fi văzute. Dacă vreţi să scăpaţi de oraş, vă duceţi în afară, vă întindeţi sau vă aşezeţi pe un scaun şi le veţi putea vedea. Vă încurajez puternic să mergeţi să le vedeţi”, a declarat Jeremie Vauboillon.

Potrivit acestuia, ultima dată fenomenul a fost văzut în 1946, iar înainte de acest an în 1933.

“Este ceva foarte rar, este excepţional şi vă rog să nu rataţi această ocazie. Dacă aveţi bunici care au văzut curentul din 1946 sau din 1933 vă vor spune că este un eveniment unic în viaţă. Chiar trebuie să-l vedeţi, că este ceva ce nu vedem zilnic”, a mai declarat specialistul în predicţii.

Potrivit lui Vauboillon, “Draconidele” vor putea fi văzute din întrega Europă, dar şi din partea de vest a Asiei,România fiind “perfectă pentru observarea acestui eniment”.

Jeremie Vauboillon, alături de alţi specialişti din domeniul astronomiei, participă, la Sibiu, la o conferinţă internaţională despre meteori.

Conferinţa dezbate aspecte practice ale existenţei meteorilor, cum ar fi evitarea coliziunilor cu staţiile spaţiale sau programarea zborurilor spaţiale, dar şi aspecte ştiinţifice legate de observarea şi studierea acestora.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s