5 reguli de succes in pierderea auditoriului

 

  1. Striga!

Multi dintre membrii comunitatilor noastre duc dorul sau chiar traiesc cu nostalgia vremurilor in care adunarile erau stramte, pline de oameni si fara instalatii de sonorizare, asa ca mesajul trebuia sa se faca auzit prin puterea vocii. In schimb, multi predicatori incearca sa recreeze acea atmosfera in salile moderne ale bisericilor de azi, cu acustica buna si cu microfoane sensibile, spargandu-si plamanii la amvon, aratandu-ne vena de pe frunte si afectand timpanele auditoriului.

 

Vremurile tipetelor necesare au murit. Acum orice tipete sunt patetice si vorbesc despre carentele de adaptare la contemporan.

 

Incepe sa strigi si ai pierdut atentia oamenilor in primele 5 minute.

 

  1. Dispretuieste timpul oamenilor!

Este foarte important sa-ti spui toate cele 10 puncte ale predicii sau toate cele 30 de strofe ale poeziei chiar daca timpul slujbei s-a incheiat; nu conteaza daca oamenii din sala casca, se uita la ceas sau isi butoneaza telefoanele: marcheaza! Doar ai primit Cuvantul de la Domnul si vezi bine ca biserica e nepocaita, altfel nu le-ar pasa de ceas, de telefoane sau de odihna de duminica…

Sau dupa o introducere de 20 de minute, pe cand adunarea considera ca te apropii de concluzie, spune ca titlul mesajului tau este cutare si ca doresti in cateva ganduri sa dezbati problemele relevate de textul citit.

Sau spune-le de 5 ori ca ai observat ca nu mai este timp sufficient pentru predica si ca in consecinta vei incerca sa fii scurt, ca o sa treci peste introducere desi era foarte interesanta, ca iti ceri scuze de la pastor daca o sa intri cu vreo 2 minute peste timpul alocat anunturilor, ca predica integrala o sa o expui cu o alta ocazie, scuza-te ca probabil datorita condensarii nu o sa fie foarte usor de inteles si alte inutilitati si lucruri care chiar nu intereseaza pe nimeni din sala.

 

Foloseste de 2-3 ori oricare dintre sugestiile de mai sus si simpla ta prezenta la amvon va fi un esec indifferent de calitatea mesajului.

 

  1. Incepe cu formule consecrate!

Mascheaza-ti lipsa de inspiratie cu formule sfinte de tipul: Ne bucuram ca suntem impreuna azi, aici! Apoi, asta numai daca vrei, poti sa apesi pe aceleratie: Amin fratilor? Si, ce daca sala nu se bucura sa fie cu tine azi, mergi mai departe: Domnu’ sa-I binecuvanteze pe ce au zis amin!

Sau poti incerca cu cele mai evoluate: De cum am intrat in aceasta biserica am simtit dragostea cu care m-ati inconjurat, sau varianta: de cum au intrat aici am simtit pe Domnul in mijlocul vostru, chiar daca stii ca pe Domnul nu-L percepem cu simturile… si neaparat sa folosesti caci in loc de ca, pt ca asta te legitimeaza ca membru al familiei; nu te controla, spune-o direct: Ma bucur caci sunt cu voi fratilor!

 

Baga asa de incalzire niste cuvinte de lemn ca sa infunzi cu rumegus urechile ascultatorilor si pe urma poti vorbi linistit ca nimeni  nu te mai  urmareste.

 

  1. Da-te important!

Prezinta-te ca un slujitor cautat. Asta face mult. E foarte important ca cei din sala sa te auda cum te citezi pe tine insuti. Lucruri de genul, cum spuneam si cand am predicat in Spania… sau Stateam la discutie cu doi pastori care au biserici importante si spuneam atunci ca

 

Sau incearca sa te lipesti de unu sau de altul cu functii prin biserica si aminteste adunarii de vreun episod in care erai cu fratele la o mare chestie spirituala si ce binecuvantare a fost el pentru tine si ce om minunat este si specifica si ca nu vrei sa lauzi pe nimeni ci toata slava sa fie a Domnului…

 

Scoate-te cumva in evidenta in asa fel ca Cristos sa nu prea se vada de dupa umarul tau si garantat ca predica ta va fi roditoare si foarte bine primita.

 

  1. Scuza-te

Citeste textul din care vrei sa predici sau textul din care nici n-ai de gand sa predici poticnindu-te si scuzandu-te ca n-ai ochelarii buni la tine, sau ca ti-ai schimbat Biblia si asta e cu litere mici.  Daca dai referinte gresite in timpul predicii e ok, nu trebuie sa te scuzi; in schimb, neaparat trebuie sa-ti ceri scuze ca nu prea ai avut timp sa te pregatesti: asta merge oricand- daca stii ca vei avea o predica buna, scuza-te ca din varii motive nu te-ai putut pregati, dar crezi ca Domnul va avea ceva pt biserica in seara aceasta; -daca nu prea stii ce vei spune, scuza-te, da vina pe toata lumea: chiar nu credeai ca vei fi solicitat la un mesaj, te-a anuntat pastorul tarziu si nu l-ai putut refuza, ai fost bolnav, ti-a plans copilul 2 nopti la rand etc etc

 

Scuzele fac bine, in subconstientul adunarii se naste atitudinea ca daca si asa s-ar putea sa nu-ti iasa predica de ce sa te mai asculte…

 

Eu le-am incercat pe toate, fie de la amvon fie din sala si garantez ca toate au efect 100% morfina. Mai ai si tu exemple?

 

Advertisements

One thought on “5 reguli de succes in pierderea auditoriului

  1. Cu multe sunt de acord, dar nu cred că face față predicatorului să întrerupă mesajul doar pentru că unii s-au plictisit. Soluția ar fi – să te pregătești de predică foarte bine ca oamenii să aibă o creștere spirituală în timpul ei. Doar televiziunea caută să facă pe plac publicului, în biserică lucrurile stau un pic altfel.
    PS pot spune că ești un doritor de autentic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s