Profeţiile sumbre din DENVER

 

Copii morţi aşezaţi în sicrie, clădiri în flăcări peste care tronează un locotenent nazist sau un imens mustang cu ochii roşii, scene despre războiul viitorului sau figuri bizare, reprezentări ale răului -sunt doar câteva dintre temele lucrărilor ce se află expuse pe aeroportul din Denver.

Ce caută astfel de scene într-un aeroport?

De ce un loc unde călătorii chiar nu au nevoie să fie şi mai surescitaţi emoţional este decorat cu astfel de elemente simbolice, ameninţătoare, de rău augur?

Dincolo de arta murală, aeroportul găzduieşte sculpturi, statui, basoreliefuri şi elemente arhitecturale la fel de lugubre. Dintre acestea o lucrare înfiorătoare este mustangul cabrat de la intrarea unui terminal.

Despre această sculptură cabalină, România Liberă scria în februarie 2011:

„Pe oameni i-au speriat „mustangul” montat în zona unui terminal – o sculptură ce reprezintă „un cal apocaliptic, cu ochii roşii, care întâmpină vizitatorii” -, „picturile murale de coşmar”, „cuvintele şi figurile stranii pe podea” sau gorgonele. De asemenea, a mai atras atenţia forma bizară a întregului aeroport, care din cer se vede ca o zvastică.
Temutul „Blue Mustang” este de un albastru electric, din fibră de sticlă, cu ochii roşii strălucitori, precum nişte faruri. Are aproape 10 metri înălţime şi peste 4 tone. Şi povestea creatorului său dă fiori reci …: Artistul Luis Jiménez a murit ucis de această sculptură. În timp ce îl asambla în atelier, unul din picioarele calului a căzut, secţionându-i o arteră. A murit la 66 de ani, strivit de propria creaţie, iar lucrarea a fost terminată de fiii săi.

La nici un an de la instalarea lucrării, din 2008, americanii se întrebau dacă nu e cazul să fie mutată, scrie USA Today, iar numele să-i fie schimbat în „Blucifer”,„Satan’s Steed” sau „Blue Devil Horse”. Într-un singur an s-a estimat că au trecut în jur de 28 milioane de călători numai prin dreptul terminalului în care este amplasată sculptura. „Nu este imaginea care să te întâmpine când urci la bordul unui avion”, a declarat Christie Carlson, care, la cererea fiicei sale, a renunţat la zbor.”

Interpretările au fost multiple. Mi s-au părut interesante câteva potriviri, chiar plauzibile. Aceste potriviri-dezvaluiri le-am găsit mai uşor abordabile într-un material al lui Mihai Mircea Toptal.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s