Darurile Duhului Sfânt (II)- care sunt acestea?

Darurile Duhului Sfânt (Charismele)- care sunt darurile Duhului?

În funcţie de modul în care o denominaţiune sau alta se raportează la persoana şi lucrarea Duhului Sfânt, listele cu daruri sau periodizările manifestărilor charismelor diferă în mod substanţial.

Pentru a încerca să atingem un rezultat cât mai corect în enumerarea darurilor spirituale, ar trebui să le definim: darurile Duhului Sfânt (charis>charismata) denotă acele daruri care curg din charis, din harul Domnului, adică din dragostea Lui nemeritată, care sunt împărţite de Duhul Sfânt după propria Sa voinţă şi care se arată în răscumpăraţii Domnului prin diferite calificări de slujire, inclusiv prin  manifestări extraordinare ale puterii Lui Dumnezeu; fapte prin care harul Domnului devine vizibil.

Această definiţie exclude ca regulă talentele şi deprinderile. Talentele sunt abilităţi cu care o persoană se naşte, abilităţi care prin educaţie şi exerciţiu sunt şlefuite, dezvoltate, puse în valoare;  deprinderile sunt abilităţi învăţate, consolidate prin practică şi depind foarte mult de voinţa şi determinarea cuiva de a şi le însuşi. În mod excepţional însă, trebuie să înţelegem că Dumnezeu în suveranitatea Sa a pus talente în anumite persoane sau a condus anumite persoane în conjuncturi educaţionale în care şi-au format deprinderi, pentru ca ulterior, Duhul Sfânt în suveranitatea Sa să le amplifice, să le împuternicească şi să le folosească pentru lucrări specifice şi speciale (Ex. 28:3 şi 31:3).

Biserica penticostală în „Mărturisirea de credinţă” la pct 17 specifică o listă de 9 daruri spirituale primite după botezul cu Duhul Sfânt: „Noi credem ca lucrarea Duhului Sfant se manifesta in cele noua daruri. In urma botezului cu Duhul Sfant, Duhul imparte cum voieste El diferite daruri duhovnicesti. Sfanta Scriptura ne vorbeste despre noua daruri, si anume: 1) vorbirea despre intelepciune, 2) vorbirea despre cunostinta, 3) credinta, 4) darul tamaduirilor, 5) puterea sa faca minuni, 6) deosebirea duhurilor, 7) proorocia, 8) vorbirea in felurite limbi si 9) talmacirea limbilor (1Cor.12:1-10).” , în timp ce lista din Efes. 4:11- 1) apostoli, 2) prooroci, 3) evanghelişti, 4) păstori şi 5) învăţători este numită lista slujbelor spirituale rânduite în biserică. Biserica penticostala distinge între proorocia ca dar şi proorocia ca slujbă, şi între vorbirea în limbi ca semn al botezului cu Duhul Sfânt şi vorbirea în limbi ca dar al Duhului Sfânt.

Aceste separări pe liste şi pe categorii sunt riscante. Mai degrabă ar trebui să afirmăm că darurile spirituale sunt date unor creştini temporar, pentru o anumită lucrare, iar altora permanent pentru o slujire bazată pe darul respectiv. De exemplu, vorbirea în limbi este un dar pe care îl dă Duhul Sfânt şi care la unii credincioşi se manifestă o singură dată, iar la alţii în mod repetat. La fel şi profeţia. Cred însă, că deşi Duhul Sfânt poate da daruri spirituale cu manifestare singulară, în ceea ce priveşte vorbirea în limbi şi profeţia, aceasta ar trebui să aibă manifestări repetate la persoanele care au primit aceste daruri, iar biserica are datoria de a crea contextul în care aceste daruri să se manifeste în mod autentic.

Celor 13 daruri spirituale enumerate anterior (eu includ la daruri şi slujbele spirituale, iar proorocia o număr numai o singură dată ca dar nu şi ca slujbă) le mai adaug lista din Romani 12:6-9a): 1) darul încurajării, 2) darul dărniciei sau facerii de bine, 3) darul conducerii şi 4) darul dragostei.

În plus, revenind la suveranitatea Duhului Sfânt, cred că El poate dezvolta tot felul de alte daruri pentru a-şi înzestra oamenii ce trebuie să întâmpine provocarea slujirii într-o societate care se schimbă continuu.

De asemenea, pentru că toţi cei mântuiţi trebuie să lucreze în domeniul spiritual, cred din toată inima că darurile spirituale sunt disponibile tuturor celor care au fost născuţi din nou prin lucrarea Duhului Sfânt şi rămân alipiţi de Domnul şi Mântuitorului lor. Chiar şi în cadrul bisericilor cesaţioniste, care consideră că darurile spirituale au fost împărtăşite bisericii numai în primul secol, până când lumea păgână a fost silită să recunoască demonstrarea harului conform cu predicarea Evangheliei, Duhul Sfânt lucrează. Aici El împuterniceşte oameni pentru lucrare utilizând daruri de evidenţă supranaturală estompată, onorând dragostea şi respectul respectivelor biserici pentru Domnul Isus şi pentru Evanghelie. În plus, foarte adesea observăm o reţinere a oamenilor din mediile nepenticostale de a vorbi despre darul Duhului preferând folosirea expresiei chemarea Domnului.  În loc de înflăcărarea darului se vorbeşte despre a răspunde chemării sau despre intrarea în lucrarea spirituală.

Advertisements

2 thoughts on “Darurile Duhului Sfânt (II)- care sunt acestea?

 1. ŞALOM, ĦAVER-E/ Pace, confrate de legământ!

  Dragul meu Alex, nu este oare riscant să consideri dragostea ca o harismă? Întrucât diferiţi oameni au diferite daruri, şi nici un om nu are toate darurile, ce te faci dacă se va ridica unul care va spune “Eu nu am darul dragostei”?…

  În altă (dez-)ordine de idei, să înţeleg că darul ospitalităţii şi cel al martirajului sunt în categoria de “tot felul de alte daruri”, din ultimul alineat?

  Te salut cu

  „SE-AUD PAŞII LUI MESIA!…”

 2. Salutare Michael!
  Iata ce cred eu: asa cum nu exista crestin fara credinta, desi 1 Cor 12:9 il trece in lista darurilor, la fel este si cu dragostea. Toti avem credinta si dragoste intr/o oarecare masura, si in functie de cum o cultivam. Dar in situatii limita, DSfant poate darui credinta care aduce miraculosul in lumea noastra sau dragostea care este ]mpotriva oricaror motivatii si ratiuni. Iar ospitalitatea, sa fim seriosi, mai ales in ziua de azi ne lipseste multora. Exemplu/- pot fi ospitalier daca imi spui din timp sa imi rezolv lucrurile asa incat sa ma pot intalni cu tine 40 de minute la mall 🙂

  Shalom !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s