Simboluri si insemne crestine

ai

Poate că cel mai vechi însemn creştin este cel provenit de la prescurtarea cuvântului  Christos, respectv Chr. În greacă Χριστός, prescurtarea Χρ, de unde şi emblematica suprapunere a celor două caractere Χ şi ρ:

CHR

Câteva dintre cele mai frecvente simboluri creştine:

1. ichtis

(sursa foto http://www.ridingthebeast.com/ )

Peştele– cuvântul grec pentru peşte este ΙΧΘΥΣ [ICHTIS]- acronimul pentru titlul Mântuitorului:

Ίησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ”,

Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr- adică Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitor

2. ichtis

Alfa şi Omega– α sau Α şi ω sau Ω, prima şi ultima literă a alfabetului grecesc- adică Începutul şi Sfârşitul : Apocalipsa 1:8 Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Cel Atotputernic.

3. ichtis

Crucea– instrumentul de totură şi execuţie parcticat de romani pentru categoriile cele mai infame de răufăcători şi niciodată pentru cetăţenii romani; instrumentul pe care a fost ucis Domnul Isus. După 315, împăratul Constantin adoptă în urma unei revelaţii acest semn ca simbol al creştinării sale; astăzi este poate cel mai frecvent simbol creştin şi cel mai cunoscut dintre ele. Un derivat al crucii, cu simbolistică mai profundă (echilibrul în furtuni şi popasurile navigării spre cer pentru pescuire/evanghelizare) este ancora.

4. 3 3

Cifra 3 sau simboluri care indică spre un element unic cu 3 aspecte sau proiecţii: acestea se referă la faptul că Dumnezeu este UNUL existent în 3 PERSOANE distincte dar careacţionează în unitate perfectă şi au aceeaşi substanţă: Domnul Dumnezeu care există ca Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfânt.

5. ag

Mielul lui Dumnezeu (lat. Agnus Dei) Ioan 1:29 A doua zi, Ioan a vazut pe Isus venind la el, si a zis: Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii! Imaginea mielului stând în picioare şi cu o flamură reprezintă victoria Domnului prin Înviere; reprezentat culcat şi purtând o cruce simbolizează jertfa Domnului Isus; în alte elemente poate simboliza judecata (ex. Mielul şi cartea cu 7 peceţi din Apocalipsa).

7. hs HSF

Porumbelul simbolul Duhului Sfânt. La fel, flacăra simbolizează prezenţa Duhului Sfânt în lume. Ioan 1:32 Ioan a facut urmatoarea marturisire: Am vazut Duhul pogorandu-Se din cer ca un porumbel si oprindu-Se peste El  şi Faptele Apostolilor 2:3,4  Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei, si s-au asezat cate una pe fiecare din ei.  Si toti s-au umplut de Duh Sfant, si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le da Duhul sa vorbeasca. 

8. lamp

Candela este atât simbolul Cuvântului lui Dumnezeu, cât şi simbolul vieţii creştine care trebuie să fie lumina lui Cristos în lume: Matei 5:14 , 16 Voi sunteti lumina lumii. O cetate asezata pe un munte, nu poate sa ramana ascunsa. Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru, care este in ceruri.

9. star

Steaua lui David  este un simbol iudaic adoptat pe scară largă de către creştini şi simbolizează cele 6 zile ale creaţiei şi 6 atribute ale lui Dumnezeu: putere, înţelepciune, majestate (glorie), dragoste, milă, dreptate.

10. menorahsursa foro JudyGruen

Un alt element simbolic şi ritualic evreiesc pe care creştinii îl înţeleg şi îl utilizează în simbolistica lor este Menorah, sfeşnicul cu 7 braţe creat dintr-o singură bucată de aur:

Exod 25: 31, 32 Sa faci un sfesnic de aur curat: sfesnicul acesta sa fie facut din aur batut: piciorul, fusul, potirasele, gamalioarele si florile lui sa fie dintr-o bucata.  Din laturile lui sa iasa sase brate; trei brate ale sfesnicului dintr-o parte, si trei brate ale sfesnicului din cealalta parte.

Simbolistica sfeşnicului este dublă: primul înţeles este al luminii lui Dumnezeu; al 2-lea se referă la prezenţa lui Dumnezeu în mijlocul adunării oamenilor: cifra 7 (cele 7 braţe ale sfeşnicului), 7 fiind simbolul numărului complet a lui Dumnezeu şi faptul că cele 7 braţe cunt dintr-o singură bucată de material.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s