Lucrarea cu studenţii: 4 elemente esenţiale pentru leaderi

together

sursa foto

Care sunt cele 4 ingrediente absolut necesare pentru a crea coeziune în grupul de tineri pe care îl conduci? Doug Franklin identifică 4 aspecte care ţin de relaţia cu tinerii din organizaţia ta, de relaţia cu tinerii pe care vrei să-i creşti şi să-i păstrezi. În cele de mai jos am adaptat cu multă libertate sfaturile lui, iar pentru cei care doriţi să-l ascultaţi pe Doug fără adaosuri sau limitări,  materialul video este la finalul postării:

1. Petrece timp cu tinerii din organizaţia ta. Este mereu una dintre dorinţele adolescenţilor şi studenţilor de a petrece timp împreună cu ei. Pentru aceasta trebuie să sacrifici din timpul tău, să cauţi oportunităţile de a fi împreună cu ei, de a crea ocazii, de a participa la evenimentele lor. Ia-i cu tine, arată-le ceea ce ştii sau pur şi simplu fii în prezenţa lor, vizionaţi un film împreună, ieşiţi în parc sau la o cafea la mall.

2. Cunoaşte-i. Inima tinerilor strigă spre a fi cunoascută. Ei au frământări şi sentimente, trăiri pe care vor să le împărtăşească. Tinerii aşteaptă să fie întrebaţi, să fie angrenaţi în discuţii, să fie consultaţi pe diverse aspecte. Nouă ni se pare că sunt la fel, că se îmbracă la fel, că se comportă la fel, dar fiecare din ei, dincolo de îmbrăcăminte sau alte lucruri comune are ceva unic, pe care dacă-l descoperi poţi crea o legătură estenţială. Cel mai important lucru nu este să le vorbeşti. Toţi vorbesc în jurul nostru şi în jurul lor, dar ei aşteaptă să fie ascultaţi. Când “discuţi” cu ei, nu le vorbi doar, discuţia reală are acea parte esenţială care este ascultarea, ascultarea activă, interesată.

3. Relaţionează cu ei. Tinerii, adolescenţii, îşi doresc să fie în comunitate, împreună. De aceea contactul cu ei, ţinerea legăturii, relaţionarea, sunt deosebit de importante. Găseşte o cale de a fi în relaţie cu ei, prin diverse aspecte: filme, muzică, reţele de socializare, jocuri de societate, hobby, orice care va poate face să relaţionaţi.

4. Urmăreşte-i/Convinge-i că interesul tău pentru ei este autentic. Ei au întotdeauna nevoie să ştie că îi doreşti în comunitatea sau organizaţia ta pentru că îţi pasă de ei, pentru că ţii la ei, pentru că ei contează pentru tine. Ei vor să ştie până unde merge ataşamentul tău faţă de ei. De aceea ei aşteaptă să fie căutaţi, atinşi, solicitaţi, băgaţi în seamă- sms-uri, telefoane, facebook, orice metode prin care poţi intra in legătură cu ei.

Dacă ne uităm la Isus, El nu este un Dumnezeu care aşteaptă pasiv ca să mergem la El. Permanent, Isus se implică în viaţa noastră, ne atrage, ne arată dragostea Lui, ne caută şi ne cheamă să fim împreună. Modelul Domnului este esenţial pentru felul în care un leader se raportează la tinerii din organizaţia pe care o conduce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s