De ce nu se manifestă Dumnezeu?

Sau de ce nu suntem capabili să simţim uneori sau adesea sau poate de multă vreme faptul că El se coboară în mijlocul laudelor noastre?

Azi la biserică (FILADELFIA Tg-Mures) vom analiza textul din Isaia 58, pasajul de la v. 1 la 12:

Isaia 58

1. Striga in gura mare, nu te opri! Inalta-ti glasul ca o trambita si vesteste poporului Meu nelegiuirile lui, casei lui Iacov, pacatele ei! Vine o vreme când păcatele noastre vor fi scoase la iveală, vor fi făcute publice.

 

2. In toate zilele Ma intreaba (ok, dar…) si vor sa afle caile Mele(ok, dar…), ca un neam care ar fi infaptuit neprihanirea (Ipocrizie? Inconstienţă? Complacere?Desconsiderarea lui Dumnezeu? Prea mult “Dumnezeu este dragoste”?) si n-ar fi parasit Legea Dumnezeului sau.

Părăsirea Legii lui Dumnezeu este o problemă de voinţă; ei nu au pierdut-o; au abandonat-o. Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta. Fiindca ai lepadat cunostinta, si Eu te voi lepada si nu-Mi vei mai fi preot. Fiindca ai uitat Legea Dumnezeului tau, voi uita si Eu pe copiii tai! (Osea.4:6)

Imi cer hotarari drepte(vai ce bine că Dumnezeu este bun şi nu ne face dreptate ci ne judecă cu milă şi cu răbdare…), doresc sa se apropie de Dumnezeu(ok, dar…). –Atenţie:

Dumnezeu nu procedează aşa.

Păcatul ne desparte de Faţa lui Dumnezeu.

Păcatul şi starea păcătoasă ni-L ascund pe Dumnezeu

3. “La ce ne foloseste sa postim” – zic ei – “daca Tu nu vezi?

 

Dumnezeu vede. Ne-ar place ca Dumnezeu să ne vadă numai cand postim. Ne-ar place ca Dumnezeu să ne vadă doar efortul. Dar iată, El vede tot, inclusive cârtirea şi reproşul pe care i-L aducem. La ce sa ne chinuim sufletul, daca Tu nu tii seama de lucrul acesta?” Blazare nejustificată. Cât timp noi nu ţinem seama de interesele lui Dumnezeu/ de voia Lui, cum putem avea pretenţia ca El să ţină cont de nevoile noastre?

Poate Dumnezeu nu se manifestă de ani de zile la închinarea noastră. Poate de mult timp nu mai simţim atingerea Lui. De ce? Doar suntem în poziţia corectă, îmbrăcaţi corespunzător, cântăm cântarea potrivită, citim din Scriptură….DE CE?

– Pentru ca, zice Domnul, in ziua postului vostru, va lasati in voia pornirilor voastre / si asupriti pe simbriasii vostri.

– avem un comportament firesc;

– dacă în ziua închinării speciale firea noastră pământească îşi face voia în viaţa noastră, cum suntem într-o zi obişnuită?

– dacă în ziua închinării special, dacă în ziua postului, suntem nedrepţi şi orientaţi spre profit, cum suntem în celelalte zile? Postul reprezintă o declaraţie că pentru perioada respectivă mă închid faţă de lucrurile din jur, ca să mă deschid faţă de Dumnezeu; mă opresc de la lucruri necesare, ca să îi spun Lui că nădăjduiesc în El; mă abţin de la mâncare fizică pentru o hrană mai bună, de la apa fizică pentru apa vie. Deci cum postim? Cum ne închinăm duminica? Dumnezeu spune că nu discută comportamentul nostru cotidian. Probabil ar fi un dezastru. El se limitează să ne pună înainte comportamentul din ceea ce considerăm noi a fi cel mai religios timp:

– carnalitate/pofte

– asuprire

– materialism

 

Mai mult,

4. Iata, postiti ca sa va ciorovaiti (ciorovaiala= cearta pentru lucruri mărunte, fără a se folosi ton ridicat sau cuvinte grele) si sa va certati, ca sa bateti rautacios cu pumnul;

– postul/închinarea noastră nu este ca să ne facem mai buni, ci ca să lase spaţiu pentru manifestarea răutăţii în raport cu semenii

– şi alte comportamente religioase pot genera comportamente care displac lui Dumnezeu: de pildă, venitul la Biserica era pentru cei din Corint un antrenament spre rău: va adunati laolalta nu ca sa va faceti mai buni, ci ca sa va faceti mai rai. (1Cor.11:17)

 

 nu postiti cum cere ziua aceea, ca sa vi se auda strigatul sus. (raportul astfel-încât)

–       Postul are prescripţii speciale pentru a avea efectele dorite

–       Postul sau ziua specială sau ziua închinată Domnului sunt perioade care trebuie să fie pe placul Său

–       Noi avem de multe ori impresii greşite despre ceea ce îi place sau nu îi place lui Dumnezeu; de multe ori, devenim partizanii acestor impresii şi începem să ne impunem părerea, să încercăm să ne-o susţinem şi să o promovăm, să devenim nemulţumiţi dacă vine cineva cu o altă perspectivă şi în felul acesta ne umplem de răutate, de virulenţă, de ambiţii care nu sunt lupta lui Dumnezeu ci din contră, care îl întristează pe Dumnezeu

–       Dar Dumnezeu nu ne cere să ghicim. Cum aş putea eu să cunosc gusturile Lui?! Dumnezeu ne spune clar ce îi place şi ce nu îi place.

 

Iată ce nu îi place lui Dumnezeu:

5. Oare acesta este postul placut Mie: sa-si chinuiasca omul sufletul o zi? Sa-si plece capul ca un pipirig si sa se culce pe sac si cenusa? Aceasta numesti tu post si zi placuta Domnului?

– penitenţa, asceza, canoanele religioase făcute dintr-un spirit de religiozitate fără urmărirea intenţionată de schimbare a caracterului prin pocăinţă; sau

– penitenţa şi canoanele practicate în ideea ca Dumnezeu se bucură de întristarea noastră şi de suferinţele noastre; că autodisciplinarea pentru o zi ar trebui să-L oblige să mă considere vrednic de a-mi împlini cererile şi nevoile

– o arătare smerită pe dinafară, în atitudine şi în îmbrăcăminte în ciuda unei îngâmfări a inimii

– o pocăinţă de scurtă durată şi axată numai pe mine, cel mult pe mine şi pe relaţia mea cu Dumnezeu, făcând abstracţie de ceilalţi

Şi iată ce îi place lui Dumnezeu:

6. Iata postul placut Mie:

dezleaga lanturile rautatii, vs Astfel, dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. (Col.3:12)

deznoada legaturile robiei, vs cautati sa pastrati unirea Duhului, prin legatura pacii. (Efes.4:3)

da drumul celor asupriti si rupe orice fel de jug; vs Deci daca Fiul va face slobozi, veti fi cu adevarat slobozi. (Ioan.8:36) & Ramaneti, dar, tari si nu va plecati iarasi sub jugul robiei. (Gal.5:1)

7. imparte-ti painea cu cel flamand

Dumnezeu a avut mereu o simpatie plină de milă pentru cei flămânzi; de asemenea Domnul S-a preocupat în mod special de cei flămânzi

–       Flămânzii din punct de vedere fizic- nu vă cunosc, nu ştiu cum vă raportaţi la ei, în ce mă priveşte sunt deficitar; resturile alimentare nu înseamnă că ne împărţim pâinea cu ei; când ies cu căruciorul plin din supermarket şi îl las unuia să-l ducă pentru fisă, nu înseamnă că mi-am împărţit pâinea cu cel flămând

–       Avem flămânzii spirituali- cum ne raportăm la ei? Ascundem cu grijă bucatele alese? Pâinea din cer? Ferice de cei flamanzi si insetati dupa neprihanire, caci ei vor fi saturati! (Mat.5:6)

si adu in casa ta pe nenorocitii fara adapost;

–       În astfel de vremuri, în care criminalitatea este la cele mai mari cote?

daca vezi pe un om gol, acopera-l, si

nu intoarce spatele semenului tau.

–       Fii dispus să dai o mână de ajutor

 

Beneficii şi condiţii:

8. Atunci lumina ta va rasari ca zorile, si

vindecarea ta va incolti repede;

neprihanirea ta iti va merge inainte, si

slava Domnului te va insoti.

 

9. Atunci

tu vei chema, si Domnul va raspunde,

vei striga, si El va zice: “Iata-Ma!”

 

Daca vei indeparta jugul din mijlocul tau, amenintarile cu degetul si vorbele de ocara,- Daca crede cineva ca este religios, si nu-si infraneaza limba, ci isi insala inima, religia unui astfel de om este zadarnica. (Iac.1:26)

 

10. daca vei da mancarea ta celui flamand,

daca vei satura sufletul lipsit, Religia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume. (Iac.1:27)

atunci lumina ta va rasari peste intunecime, si intunericul tau va fi ca ziua in amiaza mare!

 

11. (Atunci) Domnul te va calauzi neincetat,

iti va satura sufletul chiar in locuri fara apa si

va da din nou putere madularelor tale;

(Atunci) vei fi ca o gradina bine udata, ca un izvor ale carui ape nu seaca.

 

12. (Atunci) Ai tai vor zidi iarasi pe daramaturile de mai inainte,

vei ridica din nou temeliile strabune,

vei fi numit “Dregator de sparturi”, “Cel ce drege drumurile si face tara cu putinta de locuit”.

 

  • Căci noi suntem lucrarea Lui si am fost ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele (Efes.2:10)-     nu ca eveniment, ci ca mod de viaţă

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s