Prezentare NOUL TESTAMENT ediția Ghedeon România/ Gideon International

Published by

on

Formatele de Noul Testament pe care le oferă The Gideons

În România materialele distribuite de organizația creștină The Gideon Int. sunt gratuite și constau în general în Noul Testament al Domnului nostru Isus Cristos + Psalmii, în traducerea lui Dumitru Cornilescu. Noul Testament cu Psalmii oferit de The Gideon este tipărit în diferite formate.

Spre exemplu:

NT de buzunar este un format mic, de doar 8 cm/11,5 cm, foarte practic și portabil. În ciuda dimensiunilor reduse, este ușor de citit datorită fontului utilizat, a contrastului dintre font și nuanța hârtiei. Coperta necartonată îl face maleabil, comod de răsfoit. Încape în buzunarul interior al sacoului și chiar în buzunarul de la piept al cămășii.

NT cu dimensiuni de 13 cm/18 cm, este destinat în special pentru a fi oferit elevilor și corpului profesoral, precum și persoanelor mai în vârstă. De asemenea, copera acestui model este necartonată. Pentru acasă sau pentru călătorii acest format este preferatul meu.

NT bilingv (român-englez) este un model al cărui scop principal îl reprezintă plasarea în hoteluri. Acesta poate fi cartonat sau necartonat. Tot pentru hoteluri se pretează și exemplarele în 3 sau 4 limbi (germană, franceză, engleză sau, după caz, și italiană). De regulă, aceste variante sunt cartonate. Atât grosimea apreciabilă cât și coperta cartonată fac aceste modele mai puțin portabile.

Coperta:

Culoarea coperții la formatul de buzunar diferă în funcție de destinatarul Noului Testament: albastru pentru campaniile generale, alb pentru personalul sanitar, verde sau camuflaj pentru militari. Celelalte modele sunt cu copertă albastră.

Edițiile tipărite în limba română, au pe copertă crucea și sigla Gideon cu vasul de lut și flacăra

Există și ediții mai vechi care nu au pe copertă crucea.

Ce conține exemplarul Noului Testament distribuit de The Gideon International prin campurile de misiune Ghedeon România:

Desigur, conține întreg Noul Testament, adică Evangheliile, Faptele Apostolilor, Episolele Sf. Apostolului Pavel, Episola către Evrei, Epistolele scrise de Sf. Iacov, Sf. Ap. Petru, Sf. Ap. Ioan, Sf. Iuda, Apocalipsa Sfântului Ioan. Pe lângă canonul Noului Testament, conține Psalmii.

Conținut suplimentar:

Prima pagină la formatul de buzunar este pentru a scrie o dedicație. Oferită de … sau oferită lui… și data la care a fost oferită.

Pe prima pagină apare și o notă importantă: ”Cartea nu poate fi vândută”.  Din păcate, o căutare pe internet va aduce periodic pe ecrane exemplare scoase la vânzare.

Cititorul va găsi la îneputul cărții o succintă prezentare a organizației și câteva cuvinte despre Biblie:

După descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României și pagina de titlu, urmează cuprinsul cu fiecare carte a Noului Testament, numărul de capitole a fiecărei cărți și pagina.

După cuprins, pe 2 pagini vei găsi sugestii de texte biblice pentru diverse situații de viață sau pentru diferite stări sufletești în care te afli: sub cele 30 de titluluri de genul Unde găsești ajutor când te temi sau când te simți singur etc, sunt indicate peste 80 de versete sau pasaje biblice de încurajare.

În fine, edițiile mai recente, oferă la finalul cărțiio prezentare a esenței mesajului evangheliei, sub forma evanghelizării în 4 pași: 1) Dumnezeu te iubește, 2) Toți oamenii sunt păcătoși, 3) Remediul pentru păcat și 4) Oricine poate fi mântuit. Fiecare punct este argumentat scurt, cu 2-3 versete relevante. Cele 4 puncte sunt urmate de:

  • o chemare la declararea credinței   
  • o recomandare de a te integra într-o comunitate de credincioși
  • o argumentare biblică a siguranței mântuirii tale

Acest scurt material de la sfârșitul cărții este binevenit pentru baza de discuție în evanghelizarea personală, dar și pentru cel care citește singur și prin lucrarea Duhului Sfânt devine interesat de pocăință.

Unde găsești un exemplar gratuit al NT by Gideon?

Ghedeon România, are campuri de lucru în foarte multe orașe din țară, sau dacă în orașul tău nu există încă un astfel de camp, poți să primești prin poștă.

Leave a comment