Monitorul (15)

Published by

on

 

Pecs, 07.12.2008

 Lumea circului: Montreal si Toronto

 

Azi, Montreal

 

Vorbeam (email) zilele trecute cu un mai vechi amic stabilit de cateva luni in Canada, langa Toronto. Am fost colegi de armata, am fost membri ai aceleiasi biserici. Scrisoarea lui, relatarea despre experienta din Canada a declansat in mintea mea o conexiune ciudata ca raspuns la intrebarea “De ce ar emigra cineva in Canada?” Acuma, sigur, primul raspuns (absolut corect) e ca aproape oriunde in lume e mai bine decat in Romania. Problema e ca, daca “aproape oriunde in lume”, atunci care e criteriul pentru care cineva ar alege Canada? Si sunt convins ca exista criterii obiective (o tara sigura, linistita, cu o economie puternica, o tara nordamericana avand granita free cu SUA, cauta specialisti care corespund profilului profesional al emigrantului s.a) si subiective (peisaj magnific, conditii pentru agrement permanent sau macar weekend de weekend, posibilitatea unei expeditii polare, aer curat, Craciun cu zapada etc). Gandindu-ma la aceste lucruri am decis ca mi-ar place sa traiesc in Canada, cum de altfel mi-ar place si in Norvegia sau Suedia sau Danemarca si cred ca inca in niste tari…dar sa nu ma indepartez (ma dispera calculatorul asta! De cate ori scriu “sa nu” el ma corecteaza in “san u” sau la “si sa” scrie “sis a”). Deci san u ma indepartez de subiect, adica de conexiunea ciudata din mintea mea in legatura cu Canada.

 

Canada este foarte cunoscuta in ultimele decenii datorita unui val de spectacole din categoria circului. Exista doua centre puternice ale acestui tip de spectacol, unul in Montreal si unul in Toronto, centre de unde trupele de artisti, actori, magicieni, cuceresc lumea cu fiecare spectacol. Atat Montrealul cat si Toronto ofera un tip de circ care depaseste prin grandoare, opulenta si maiestrie ceea ce in mod obisnuit avem in minte cand ne gandim la circ.

 

Cand spun Montreal ma gandesc la o adevarata industrie de spectacol si anume, Cirque du Soleil.

cirque-du-soleil-brand

Compania lucreaza cu cei mai buni regizori, scenaristi, coregrafi, artisti, tehnicieni. Spectacolele sunt pregatite luni la rand, incepand de la idea care va genera povestea (fiecare show e tesut in jurul unei povesti), muzica, decorurile, costumele, luminile, numerele de magie si acrobatiile absolut unice, acrobatii de dificultate maxima care duc publicul la cote maxime de secretie de adrenalina alternate cu momente de cea mai pura factura lirica, menite sa te poarte de la incordare la o detensionare aproape extatica, pentru ca mai apoi sa razi in hohote pana ce pe nesimtite te vezi din nou cu dintii inclestati, cu rasuflarea tinuta si cu pupilele dilatate, o incordare care se trece incet in zambetul de incantare pentru ceea ce pot crea niste oameni.

 corteo55

cirque-du-soleil-nou

Spectacolul incepe inca de la intrare. Universul mirific ce-i fascineaza mai ales pe copii la un spectacol obisnuit de circ este creat in perimetrul unui cort, pe bancute de lemn puse sub forma de tribune in jurul unei arene acoperite cu talas sau nisip, care este scena si pentru animalele dresate si pentru claunii care fac giumbuslucuri si pentru scamator si pentru acrobati. Cirque du soleil isi creaza spectacolele in constructii de tip cort care depasesc in dimensiuni (atat capacitate cat si inaltime si partea de culise si masini) multe sali polivalente si de spectacole din intreaga lume.

cortul-2

cirque_du_soleil_cort-nou

cirquetheatre

Efecte de scena puternice, gandite, schimbari de décor si atmosfera, tot ce poate fi element de spectacol exista intr-o reprezentatie a Circului din Montreal.

cirque20dreams

 ultima

Cirque du soleil. Va invit sa cautati spectacolele lor si sa le vizionati. Sunt arta de cea mai buna calitate. Artistii lor sunt acrobati, scamatori, clowni, dresori, animale etc. Maine despre un alt circ de talie mondiala, mai trist, mai periculos, mai interactive, mai seducator: Circul de la Toronto. Artistii lor sunt…(pe maine)

 

P.S.

Apropos de calculator: nu pot sa scriu “t e h n i c” fara spatiu intre litere ca mi-l transforma in “ethnic”. Care o fi problema? Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat…

 Cirque du Soleil, 2 clipuri:

Clip 1 

Clip 2

 back-index1                    continuarea

7 responses to “Monitorul (15)”

  1. paul Avatar
    paul

    totusi, de ce aproape oriunde in lume e mai bine decat in Romania? Africa, Siberia, America de sud, orientul, antarctica si restul europei de est sunt deja un procent cu mult mai mare de 50% din lume, si totusi, e un trai mai prost, mai multa coruptie, mai putine oportunitati.
    america si europa de nord sunt ele mai speciale, dar totusi…nu reprezinta intreaga lume.

  2. oana Avatar
    oana

    paul, daca ne gandim bine de ce nu este ok in romania, ar trebui sa ne dam seama k de la noi toti pleaca… aceasta, dak am fi mai credinciosi, si l-am lasa pe Dumnezeu sa lucreze, cu siguranta toate lucrurile s-ar indrepta. Dar noi ne bazam pe inteligenta noastra si il neglijam pe Dumnezeu……asa k suportam consecintele. GBU

  3. alexandru ionescu Avatar

    Paul, stiu ca esti indragostit de Tg-Mures si ma bucur pentru tine. Este excelent sa te simti acasa la tine in tara si, daca nu esti nevoit sa iei calea pribegiei, asta e o mare binecuvantare de la Domnul, si trebuie sa Ii fii recunoscator. VT arata clar ca binecuvantarea pt evrei e vazuta in stransa legatura cu prezenta lor in Israel, iar perioadele de pribegie, deportari sau instrainare, sunt privite ca disciplinari pentru necredinta sau idolatrie.
    La un moment dat am avut ocazia sa plec in SUA pt 1 an si cu posibilitate de prelungire a sederii pana la 2 ani, loc de munca garantat si platit incomparabil mai bine decat aici…si Dumnezeu mi-a spus sa nu plec. Ma bucur ca am ramas in tara, insa ata nu ma face sa abandonez ochiul critic cu care privesc ce se intampla la noi si nici nu imi poate opri o continua comparatie cu ceea ce vad ca exista in alte tari.
    Oricum, Patria e sus, aici suntem chiriasi 🙂

  4. vio-t Avatar
    vio-t

    Mie cel mai mult imi place”CIRCUL DIN ROMANIA” pentruca nu se termina niciodata.(CIRCU ELECTORAL ,CIRCU DIN PARLAMENT SI MULTE ALTELE……).CIRC IEFTIN LA TOT PASUL. LA MONTREAL SI TORONTO,DA ALEX ASA ESTE INTRADEVAR, SPECTACOL ADEVARAT SI ARTA. SALUT.

  5. alexandru ionescu Avatar

    Vio, circ ieftin = circ slab. Problema cea mai mare e ca “ieftin” e iluzia perfecta a marilor scamatori de la Cotroceni, Parlament si Guvern. Platim scump, ni se pare ieftin, si radem 😀
    Va salut si eu! God bless you!
    Bobguias es colbas!

  6. Monitorul (16) « think’n talk Avatar

    […] « Previous | […]

  7. paul Avatar
    paul

    nu ma deranjeaza atunci cand oamneii privesc cu ochi critic in afara. o fac si eu. critica poate fi constructiva. problema e atunci cand iti pierzi speranta ca patria ta poate fi un loc mai bun. in toate tarile pe care noi le admiram, exista un patriotism foarte dezvoltat. la urma urmei, de ce ti-ar da Dumnezeu mai mult, daca tu esti mereu nemultumit de ceea ce ai. cand noi vom intelege ce avem, si vom aprecia ceea ce avem, poate Dumnezeu ne va incredinta mai mult.

Leave a comment

Previous Post
Next Post